Mâncarea viitorului ar putea fi „gătită” de o imprimantă 3D: cine sunt consumatorii vizați

de: Iulia Kelt
21 06. 2022

Niște alge marine „cochayuyo” deshidratate, niște piure de cartofi instant și apă fierbinte: acestea sunt ingredientele pentru un meniu nutritiv format din alimente imprimate 3D cu care experții în nutriție din Chile speră să revoluționeze piața alimentară, în special pe cea destinată copiilor.

Cu o imprimantă 3D și o întorsătură modernă a utilizării tradiționale a cochayuyo, o algă care se găsește de obicei în Chile, Noua Zeelandă și Atlanticul de Sud, Roberto Lemus, profesor la Universitatea din Chile a reușit să creeze produse nutritive și figuri comestibile cu care speră că vor atrage copiii.

Figurile Pokémon, sau orice tip de animal, sunt toate introduse în imprimanta 3D, împreună cu amestecul gelatinos, iar mâncarea este „imprimată” șapte minute mai târziu. „Căutăm figuri diferite, figuri distractive… vizuale, culori, gust, arome, mirosuri”.

Imprimantele 3D pentru alimente sunt scumpe, costând de la 4.000 de dolari până la peste 10.000 de dolari, dar cercetătorii speră că, pe măsură ce tehnologia avansează, costul lor va scădea.

NASA a testat deja tehnologia 3D de imprimare a mâncărurilor

Tehnologia se dezvoltă în domeniul culinar în zeci de țări, iar imprimantele alimentare 3D sunt folosite pentru a proiecta dulciuri, paste și alte alimente. NASA a testat-o deja în 2013 în ideea de a extinde varietatea de alimente a astronauților.

Chile face progrese cu algele marine cochayuyo, unul dintre ingredientele tipice ale bucătăriei națiunii.

„Mi-a trecut prin cap să folosesc cartofi, făină de orez, toate având mult amidon. Amidonul acestor materii prime, combinat cu alginatul de cochayuyo, este cel care generează stabilizarea în imprimarea 3D„, au mai spus cercetătorii.

Proiectul este în derulare de doi ani și este încă la început, dar ideea este să aplici în meniu ingrediente precum flori comestibile sau coloranți comestibili, pentru a face mâncarea mai prietenoasă cu cei mici, și așa destul de mofturoși atunci când vine vorba despre alimentele pe care le consumă.