Chiar dacă roșiile țuguiate sunt cumpărate de români imediat cum apar pe tarabele din piețe, se pare că acestea nu ar fi chiar așa de sănătoase precum credea toată lumea. Specialiștii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe toți ce consumă aceste produse că se pot confrunta cu mari probleme.
Milioane de români abia așteaptă ca roșiile românești să apară pe tarabe sau în supermarketuri. Chiar dacă la noi în țară ele sunt cumpărate imediat pentru a se folosi în diferite mâncăruri, salate, sau chiar la prima masă din zi, specialiștii avertizează că moțul plantelor poate indica forțarea coacerii prin diferite chimicale.
Perioada normală de coacere a tomatelor este în luna iunie, dar mulți vânzători susțin că la tarabe apar aceste produse chiar din aprilie sau mai. Ținând cont că un soi foarte popular îl reprezintă tomatele țuguiate, specialiștii anunță că ele ar putea să vină din grădini sau solarii unde se folosesc substanțe controversate ce pot să le creeze consumatorilor multe probleme.
Vremurile disperate cer măsuri disperate! Mulți producători recurg la diferite substanțe pentru a grăbi recolta și a avea un profit cât mai mare. Tomatele sunt cele mai expuse la chimicale, așa că se pot folosi stimulatori aprobați sau interziși. Printre substanțele controversate se numără și 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp pentru polenizare sau pentru maturarea forțată a fructelor.
Ehrel sau 2,4D sunt substanțe ce au fost interzise cândva pentru că au fost folosite excesiv. Dacă se recurge la acestea se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanțe nutritive a plantei și grăbește coacerea. Din păcate, mulți producători încearcă să folosească cât mai multe metode ce nu sunt foarte bune pentru consumatori. Cei ce își doresc să se ferească de probleme trebuie să fie foarte atenți atunci când aleg să cumpere tomate.
Spre exemplu, dacă roșia a fost tratată cu substanțe toxice se poate observa un cep de lemn pronunțat, iar acest țesut trebuie eliminat înainte de a se consuma pentru că nu este comestibil. De asemenea, dacă nu se observă semințe în tomate, iar acestea au un țesut verzui, planta a fost forțată să crească prin diferite chimicale, potrivit Adevărul.
Pentru a evita anumite substanțe toxice trebuie să fie alese tomate ce încă au ciorchine sau coroniță verde, anunță specialiștii. Chiar dacă pofta este mare și mulți români abia așteaptă să cumpere tomate de pe tarabe, aceștia trebuie să se ferească de probleme ce pot să apară atunci când nu sunt consumate produse naturale.
Potrivit specialiştilor Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, roșiile țuguiate cresc mai repede dacă sunt stimulate cu diverse soluții. Tot ei susțin că forma lor țuguiată este cea care dă de gol aceste practici periculoase pentru om.
”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, pentru adevărul.ro.