Mai multe branduri din industria modei, sub lupa Comisiei Europene: ce au aflat autoritățile

de: Ozana Mazilu
15 06. 2022

Unele branduri din industria modei au fost verificate de Autorităţile Uniunii Europene de reglementare antitrust.

Proiectul se concentrează pe un grup de designeri care în urmă cu doi ani au cerut schimbări ale perioadelor de vânzare şi discounturi, conform Reuters.

Astfel, Comisia Europeană, care nu a dat publicităţii numele companiilor sau ţările în care au fost efectuate raiduri, susţine că firmele ar fi încălcat reglementările privind practicile comerciale restrictive, care includ stabilirea preţurilor. În acest ses, executivul comunitar caută semnăturile dintr-o scrisoare deschisă apărută în 2020, în care se solicitau schimbări fundamentale în industria modei, pentru a o face mai sustenabilă din punct de vedere social şi al mediului.

Mai multe branduri de modă, anchetate

Potrivit aceleiași surse, sute de companii din întreaga lume au semnat scrisoarea deschisă, inclusiv Dries Van Noten, Thom Browne, Proenza Schouler, Lane Crawford, Mary Katrantzou, Gabriela Hearst, Altuzarra şi Missoni Group. Cu toate astea, brandurile nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia, iar Comisia Europeană nu a răspuns imediat acestor cereri.

Printre altele, în scrisoarea formulată, se propune mutarea sezonului toamnă/iarnă în august – ianuarie şi a sezonului primăvară/vară în perioada februarie – iulie, pentru a corespunde actualelor anotimpuri. Mai mult, tot în scrisoare, sunt propuse discounturi la finalul sezonului pentru mai multe produse, pentru reducerea risipei din fabrici şi a stocurilor.

De asemenea, Comisia Europeană a solicitat informaţii altor companii din industria modei, întrebându-le dacă au semnat scrisoarea şi detalii privind afacerii lor în UE.

Ca referință, organismul de supraveghere antitrust al UE a anunțat luna trecută că a percheziționat companii din industria modei din mai multe țări din Uniunea Europeană, pe tema că ar putea lua parte la un cartel. Comisia Europeană nu a numit companiile și nici țările.

„Este posibil ca societățile în cauză să fi încălcat articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și articolul 53 din Acordul privind Spațiul Economic European, care interzic cartelurile și alte practici comerciale restrictive”, a decarat Agenția UE de concurență într-un comunicat.