Macron nu renunță la ideea de garanții de securitate pentru Rusia: „Ziua păcii va implica discuții”

de: Anca Lupescu
21 12. 2022

Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat convingerea că conflictul din Ucraina va fi rezolvat în mod inevitabil la masa negocierilor și că Occidentul și în special NATO vor trebui să vină cu garanții de securitate nu doar pentru Kiev, ci și pentru Moscova, pentru a asigura o pace durabilă.

Macron propune negocieri de pace și garanții de securitate pentru Moscova

„Ziua păcii va implica discuții. În primul rând pentru garanții pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar și pentru Rusia, ca parte care va fi la un armistițiu și la un tratat de pace”, a declarat Macron într-un interviu acordat canalelor TF1 și LCI difuzat marți.

Liderul francez a exprimat pentru prima dată ideea unor „garanții de securitate” pentru Rusia la începutul acestei luni, susținând că unul dintre „punctele esențiale” pe care NATO trebuie să le abordeze este îngrijorarea Rusiei că blocul militar „vine până la ușile sale și desfășurarea de arme care ar putea amenința Rusia”.

Comentariile sale au declanșat o avalanșă de critici nu doar din partea Kievului, ci și a colegilor săi lideri europeni din Polonia, Slovacia și statele baltice. Diplomații francezi au încercat să minimalizeze comentariul, insistând că a fost luat „din context”, în timp ce Macron însuși i-a îndemnat pe aliații europeni să nu „creeze controverse acolo unde nu există”.

În ultimul interviu, Macron i-a îndemnat pe critici să explice ce fel de alternativă la eventualele discuții cu Moscova propun.

„Ceea ce propun cei care refuză să pregătească acest lucru și să lucreze la el este un război total. Acesta va implica întregul continent”, a spus el.

SUA și NATO refuză planul președintelui francez

În decembrie anul trecut, Rusia a prezentat SUA și NATO o listă de cerințe de securitate, cerând Occidentului să impună o interdicție de intrare a Ucrainei în blocul militar, insistând în același timp ca NATO să se retragă la granițele sale din 1997, înainte de a începe să se extindă.

În ianuarie, SUA și NATO au refuzat, spunând că ar fi interesate doar de discuții privind controlul armelor strategice. De la escaladarea conflictului din Ucraina, în februarie, blocul a trecut, de asemenea, la primirea Suediei și Finlandei în alianța militară, deși extinderea nu a fost încă finalizată.