Emmanuel Macron, despre negocierile dintre Rusia și Ucraina: „A vorbi despre pace acum pare o trădare

Emmanuel Macron, despre negocierile dintre Rusia și Ucraina: „A vorbi despre pace acum pare o trădare

Ucraina este cea care trebuie să decidă momentul și termenii păcii cu Rusia, a declarat duminică președintele francez Emmanuel Macron.

Macron afirmă că Ucraina este cea care trebuie să decidă termenii de pace cu Rusia

Macron a declarat că comunitatea internațională va fi acolo când guvernul ucrainean va alege acel moment. El s-a adresat în deschiderea unei conferințe de pace de trei zile la Roma.

„A rămâne neutru ar însemna să acceptăm ordinea mondială a celor mai puternici, iar eu nu sunt de acord cu acest lucru”, a spus Macron la conferința organizată de o organizație caritabilă catolică.

De-a lungul războiului care a început cu invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu opt luni, Papa a avertizat împotriva unei acumulări de arme. Dar a spus că Ucraina are dreptul de a se apăra.

Vizita lui Macron în Italia include o audiență cu papa la Vatican, luni. El a abordat preocupările legate de faptul că orice discuție despre pace ar putea fi luată ca un semn de lipsă de sprijin pentru Ucraina.

„A vorbi de pace acum, a face apel la pace, ar putea părea insuportabil pentru cei care luptă pentru libertate – pare o trădare” a Ucrainei, a declarat Macron.

Dar pacea nu poate fi „capturată de puterea rusă. Pacea nu poate fi consacrarea legii celui mai puternic și nici nu poate fi o încetare a focului care marchează starea de fapt”.

„Vrem ca poporul ucrainean să decidă, la un moment dat, pacea, momentul și termenii păcii”, a spus Macron.

„Pacea va fi construită cu cealaltă parte, care astăzi este inamicul, în jurul unei mese, iar comunitatea internațională va fi acolo”.

El s-a referit la întâlnirile sale din trecut cu președintele rus Vladimir Putin, arhitectul războiului.

Agresiunea Moscovei este „rodul unui naționalism exagerat” și al sentimentului de izolare, a declarat liderul francez, adăugând că agresiunea este nejustificată.

„Ei erau convinși că existau amenințări; că restul lumii, cel puțin lumea occidentală, ar fi încercat să distrugă Rusia”, a spus el.

Președintele francez, avertisment privind naționalismul european

Macron a avertizat împotriva sentimentelor tot mai mari de naționalism pe continentul european, unde forțele politice de extremă dreapta au câștigat popularitate în unele națiuni.

El i-a îndemnat pe numeroșii lideri religioși prezenți la conferință să încurajeze „rezistența împotriva nebuniei războiului”.

Macron a condamnat faptul că „religia ortodoxă este manipulată de Rusia”. El nu a dat detalii.

Patriarhul ortodox rus Kirill l-a susținut cu ardoare pe Putin în războiul împotriva Ucrainei, numind invazia parte a unei bătălii „metafizice” împotriva Occidentului.

Conștient de apropierea lui Kirill de Putin, Papa Francisc a încercat, până acum în zadar, să se întâlnească cu patriarhul în timpul războiului.

În cele din urmă, a spus Macron, cultivarea păcii în Europa depinde de „echilibrul de respect, reciprocitate, justiție”.

El a avertizat împotriva eforturilor din Europa de a „alunga „celălalt” din societatea noastră” în căutarea „purității etnice, a purității religioase”.