29 nov. 2022 | 15:43

Șeful NATO, semnal important pentru Ucraina, de la București. Ce a spus Soltenberg despre Putin

ULTIMA ORĂ
Șeful NATO, semnal important pentru Ucraina, de la București. Ce a spus Soltenberg despre Putin

Sprijinul „critic” și fără precedent al NATO în Ucraina rămâne în curs de desfășurare, a declarat marți șeful alianței, aflat la București în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai țărilor membre.

Jens Soltenberg, mesaj puternic pentru Ucraina: „NATO va continua sprijinul critic și fără precedent”

„Relația noastră este un parteneriat foarte strâns – este o relație, în care aliații NATO și-au dovedit disponibilitatea de a sprijini Ucraina într-un mod fără precedent”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Când a avut loc invazia, NATO nu a fost luată prin surprindere. De fapt, ne-am pregătit, am fost pregătiți să facem față unor astfel de situații încă de când am început marea adaptare a NATO în 2014”, a declarat Stoltenberg reporterilor la București, România.

Stoltenberg a reiterat că războiul a început în 2014, referindu-se la anexarea Crimeei de către Moscova, trupele canadiene, britanice și americane din NATO ajutând la antrenarea forțelor ucrainene în acel an.

„Războiul nu a început în luna februarie a acestui an, războiul a început în primăvara anului 2014. Și de atunci, NATO a pus în aplicare cea mai mare întărire, cea mai mare adaptare a alianței noastre de la sfârșitul Războiului Rece, cu o prezență mai mare în partea de est a alianței noastre.

„Așa că realitatea a fost că atunci când a avut loc invazia din februarie anul acesta – în comparație cu 2014 – trupele și forțele armate ucrainene erau mult mai bine antrenate, mult mai mari, mult mai bine echipate și mult mai bine conduse”, a declarat Stoltenberg. ”

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care au fost capabili să riposteze”.

Bineînțeles, câștigurile și victoriile pe care le-au obținut ucrainenii, asta aparține curajului, curajului trupelor și forțelor armate ucrainene”, a adăugat Stoltenberg.

„Dar a fost esențial faptul că au primit sprijin din partea partenerilor din NATO și vom continua să facem acest lucru.”

„Să ne asigurăm că Putin nu câștigă”

Jens Soltenberg a reiterat obiectivul NATO în ceea ce privește Ucraina, însă un alt obiectiv este asigurarea faptului că „Putin nu câștigă”.

„Principalul obiectiv acum este sprijinirea Ucrainei, asigurându-ne că președintele Putin nu câștigă, ci că Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă în Europa.

„Este un amestec de prezență parțial mai mare în est, am dublat deja numărul de grupuri, dar, de asemenea, lucrăm la modul în care să mărim rapid aceste grupuri de luptă de la nivelul batalioanelor la cel al brigăzilor.”

Acesta a vorbit despre prezența trupelor și pregătirea mai mare a acestora, dar și despre echipamente și capacitatea de a reacționa a țărilor NATO, în cazul în care un teritoriu va fi atacat de Rusia.

„Așadar, combinația dintre mai multă prezență, trupe alocate, pregătire mai mare, echipamente prepoziționate, toate acestea ne vor întări capacitatea de a reacționa și de a acționa.

„Scopul tuturor acestor lucruri, este ca în fiecare zi, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, să asigurăm o descurajare și o apărare credibilă. Și, făcând acest lucru, nu provocăm un conflict, ci menținem pacea, prevenim un conflict.”

Stoltenberg a adăugat că alianța lucrează pentru a se baza pe acordul încheiat la summitul NATO de la Madrid, la începutul acestui an.