Locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina: ce se întâmplă pe piața muncii
Pe piața muncii din România există locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina. Aceștia pot obține joburi pe termen mediu și lung – se pot angaja la o companie din țară sau pot lucra remote, cu o entitate din Ucraina.
„Pentru a munci pe piaţa românească, fără a avea nevoie de un aviz de muncă, cetăţenii ucraineni trebuie să încheie un contract de muncă cu normă întreagă cu o companie locală, pentru o perioadă de cel puţin nouă luni într-un an calendaristic”, se arată într-un material Deloitte România, citat de Economica.
Mai mult decât atât, refugiații au posibilitatea de a munci în România, în regim de nomazi digitali, statut reglementat recent de autorităţi. Conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, nomazii digitali vor fi incluși în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă ședere pentru alte scopuri.
Citește și: Cum poți angaja refugiați din Ucraina: ce avantaje ai, cum poți să ajuți
Refugiații din Ucraina, locuri de muncă în România
Proiectul a fost inițiat de deputatul USR Diana Buzoianu, alături de alți colegi din partid, potrivit Profit.ro. El introduce, cu alte cuvinte, un nou scop pentru a obține un permis de muncă în România. Un nomad digital este o persoană care se folosește de tehnologie cât mai mult posibil pentru a lucra remote (de la distanță), pentru a putea să și călătorească în același timp.
Așadar, solicitantul trebuie să obţină o viză pe termen lung de la un consulat al României situat în ţara de provenienţă. În condiţii deosebite, cum ar fi situația actuală, cererile ar putea fi acceptate de secţiile consulare ale României din alte state.
De asemenea, persoanele care intră în România în baza unei cereri de azil vor avea acces liber la piaţa muncii fie în baza permisului de şedere ce confirmă forma de protecţie obţinută, fie în baza unei adeverinţe ce confirmă procesarea cererii.
Dintre persoanele care se refugiază în România, o parte ar putea alege să rămână aici o perioadă mai lungă. În acest sens, accesul cât mai ușor pentru aceste persoane pe piața muncii devine important. Aproape 2.700 de persoane provenind din Ucraina sunt în prezent angajate în România, potrivit datelor Profit.ro. Numărul acestora este în urcare, față de 1.062 la finalul anului 2020.
Guvernul român analizează accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii, pentru că un număr semnificativ de persoane se refugiază în România pentru a scăpa de conflictul care se extinde în Ucraina.