02 mart. 2022 | 09:24

Cum poți angaja refugiați din Ucraina: ce avantaje ai, cum poți să ajuți

ACTUALITATE
Cum poți angaja refugiați din Ucraina: ce avantaje ai, cum poți să ajuți

Autoritățile române s-au mobilizat pentru a întinde o mână de ajutor refugiaților care vin din Ucraina. În acest scop, au introdus o serie de mecanisme facile pentru a-i introduce rapid în piața muncii din România.

În cazul în care ai o firmă și vrei să angajezi persoane cu cetățenie ucraineană, cel puțin momentan, mecanismul este semnificativ mai simplu comparativ cu oamenii din alte țări. Procedura simplificată presupune doar obținerea NIF-ului (Numărul de Identificarea Fiscală), fără să mai fie necesar și un aviz de muncă.

Cât de ușor este să angajezi refugiați ucrainieni

Legislația referitoare la situația refugiaților care vor să intre în câmpul muncii pe teritoriul României este definită prin Ordonanța Guvernului nr.25 din 2014, după cum urmează:

„(2) Prin excepţie de la alin. (1), nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:

k) solicitanţii de azil de la data la care au dreptul de a primi acces la piaţa forţei de muncă potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, dacă se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie;

o) cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic”.

În conformitate cu legea din România, pentru o perioadă de nouă luni, persoanele care vin din Ucraina, Republica Moldova și Serbia se pot angaja rapid, pe baza unui contract de muncă întocmit conform Codului Muncii. Acest detaliu de la final se referă la faptul că salariu trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut garantat în plată, iar contractul va fi înregistrat în Revisal. Ca documente, singurul aspect necesar este Numărul de Identificare Fiscală pentru depunerea declarației privind venitul și impozitul pe venitul din salarii și contribuțiile sociale obligatorii. Este vorba de formularul 112. După cele nouă luni, se poate prelungi dreptul de muncă obținând avizul de muncă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele