Ce se întâmplă cu locurile de muncă ale românilor: piața muncii, răsturnare de situație

Ce se întâmplă cu locurile de muncă ale românilor: piața muncii, răsturnare de situație

Românii au început să își caute de muncă. Iată care e situația pe piața muncii, la început de toamnă.

Peste 38.000 de noi locuri de muncă au fost create pe piața muncii în luna septembrie a acestui an. Numărul este în creștere cu 26% față de aceeași lună a anului trecut, scrie Profit.ro.

Este o creștere chiar și față de 2019, cu 19 procente, an în care piața muncii trecea printr-un adevărat boom.

În septembrie anul acesta, cele mai multe locuri de muncă disponibile au fost publicate de angajatorii din București (peste 16.000). Următoarele orașe în clasament sunt Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.

Românii au început să-și caute de muncă

În ceea ce privește domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați au fost Retail, Transport/Logistică, Prestări servicii, Industria alimentară și IT/Telecom. Fiecare dintre acestea are deschise peste patru mii de poziții noi în luna septembrie.

„Lunile de toamnă, în general, sunt perioade în care piața muncii își dă un restart după concediile de vară și în care sunt lansate tot mai multe proiecte care necesită întregirea echipelor”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, citată de aceeași sursă.

Pe parcursul întregului an au fost înregistrate recorduri în ceea ce privește numărul de noi locuri de muncă apărute și chiar și vara a fost una atipică, cu o ofertă de joburi ieșită din tipare. Acest lucru, în condițiile în care încă ne confruntăm cu o pandemie.

„Ținând cont de toate aceste recorduri, ne bucurăm să vedem că trendul se menține crescător și că și acest sezon a debutat în forță”, a adăugat Roxana Drăghici.

În luna august, scriam aici, că România se confruntă cu o criză masivă a muncitorilor. Avem foarte multe locuri de muncă și nu vrea nimeni să le ocupe. În consecință, vom ajunge să importăm și mai mulți muncitori în 2021 din afara spațiului european, filipinezi, chinezi și alții.

Pentru bine românilor care vor să muncească, autoritățile române impun la nivel național un număr destul de bine definit pentru ca piața să nu fie saturată de muncitori străini. Din păcate, Guvernul tocmai a dublat numărul cu pricina din cauza unei crize masive de personal ce pare să nu mai poată fi satisfăcută de către români.

Citește și: