Lira sterlină, pe o pantă prăpăstioasă: de ce pare să se ducă în cap după Brexit, ce înseamnă asta
În timp ce foarte mulți oameni continuă să-și pună bazele în lira sterlină, datorită valorii în raportul cu euro sau leul românesc, realitatea este una semnificativ mai complexă și face subiectul unui avertisment îngrijorător din partea Bank of America.
În cazul în care economiștii americani au dreptate, lira sterlină se află în pericol de a deveni o monedă de ”piață emergentă”, iar motivele din spatele acestui pronostic sunt mai multe, începând cu încetinirea creșterii economice și riscurile semnificative legate de piața britanică. Nu de alta, dar aceleași riscuri, conform analiștilor Bank of America, au reușit deja să descurajeze investitorii să mai opteze pentru moneda britanică.
Dezastrul lirei sterline este mai vechi, dar s-a acutizat în 2022
De la începutul anului, în 2022, lira sterlină a scăzut cu 7% în raport cu dolarul american. La începutul acestei luni, conform News.ro, s-a tranzacționat cu și cu 1,22 dolari pe unitate. Tot ca un trend îngrijorător, a crescut numărul celor care pariază împotriva lirei, optând pentru poziții scurte pe piața de tranzacționare.
În ceea ce privește argumentele din spatele acestei devalorizări, consecințele economice al războiului din Ucraina reprezintă vârful piramidei, dar la bază se află inflația din Marea Britanie, blocarea lanțului de aprovizionare, criza de personal și încetinirea semnificativă a creșterii economice, plus particularități de finețe ce vin ca urmări ale Brexit.
Kamal Sharma este strateg senior la BofA G-10 FX, iar în opinia sa, slăbiciunile vor continua să se acumuleze și pe restul anului 2022 în cazul lirei. ”Dificultățile cu care se confruntă BoE (Bank of England) sunt unice, împreună cu o dinamică a ofertei pe care nu dorește să o discute: Brexit. Acest lucru a dus la o strategie de comunicare confuză: creșterea dobânzilor în raport cu o economie care încetinește brusc nu este niciodată o imagine bună pentru nicio monedă. O atenuare a riscului actual din cauza mediului și a stimulentelor fiscale poate oferi o oarecare ușurare, dar daunele au fost făcute, iar perspectivele pentru GBP sunt sumbre”, a explicat Sharma.
George Saravelos este co-director global pentru cercetare valutară în cadrul Deutsche Bank, iar în opinia sa, euro va depăși detașat lira sterlină și sunt șanse mari să se întâmple acest lucru înainte de finele acestui an. ”Pe măsură ce această dinamică se schimbă și Banca Angliei este mult mai aproape de stagnare – este o înăsprire reticentă, ca să spunem așa –ar trebui să vedeți o cotație euro/liră semnificativ mai mare. O vedem la peste 90 de pence (pentru un euro) până anul viitor.”, a concluzionat expertul, conform Economica.