22 mart. 2022 | 12:53

Dispar banii în 2022: bancnotele pe care nu le vei mai putea folosi în curând, valoroase

ACTUALITATE
Dispar banii în 2022: bancnotele pe care nu le vei mai putea folosi în curând, valoroase

La nivel global, în circulație, se află bancnote foarte vechi, din foarte multe țări. Ocazional, însă, unele dintre ele ajung să nu mai fie bune din varii motive. Din acest motiv, dacă ai economii în valută, ar fi bine să monitorizezi acest subiect.

De această dată este vorba de o problemă care va apărea în luna septembrie 2022 cu lirele sterline. Mai precis, este vorba de bancnotele de 20 și 50 de lire sterline. Întâmplarea face că, la momentul actual, nu mai puțin de 19 miliarde de lire sterline în bancnote vechi se află încă în circulație, chiar dacă, peste șase luni, vor ajunge să nu mai aibă curs legal, conform BBC.

Banii scoși din circulație, lire sterline

În trecut, au fost deja scoase din circulație bancnotele de hârtie de cinci lire și de zece lire, în timp ce bancnote de la 20 și 50 de lire sterline nu vor mai putea fi folosite după 30 septembrie 2022. Ca un detaliu interesant, cu ocazia acestei analize, aflăm și că, în circulație, se mai află aproximativ 105 milioane de lire sterline sub forma unei monede vechi de o liră sterlină.

Practic, la fel ca în România în urmă cu câteva decenii, Marea Britanie face tranziția de la bani de hârtie la bancnote din polimer, plasticoase. Acestea vor avea numeroase particularități de securitate în plus, pentru a preveni falsificarea. Banca Angliei a anunțat că va continua să schimbe bancnotele de hârtie de 20 și de 50 de lire sterline, dar este improbabil să te bucuri de aceleași beneficii la orice altă bancă din lume.

Noua bancnotă din polimer, de 50 de lire, a intrat în circulație din 23 iunie 2021. Între timp, au mai fost deja retrase din circulație bancnotele de 5 lire sterline, în mai 2017 și de 10 lire sterline, în martie 2018. Cele vechi, la fel cum am menționat mai sus, deși nu mai pot fi folosite pentru tranzacții uzuale și, din acest punct de vedere, nu mai au nicio valoare, întotdeauna vor fi înlocuite de Banca Angliei.  O purtătoare de cuvânt a instituție a oferit asigurări pe marginea subiectului și a confirmat că ”toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele