Record negativ fără precedent, dolarul e la putere: acum se simte devalorizarea leului

Record negativ fără precedent, dolarul e la putere: acum se simte devalorizarea leului

Săptămâna debutează într-o manieră dinamică și interesantă la casele de schimb valutar. Dolarul american pare să acapareze din ce în ce mai mult teren, atât în fața euro, cât și a monedei noastre naționale.

Luni, Banca Națională a României a afișat un curs de referinţă de 4,9476 lei/euro, 4,7010 lei/dolar, 5,9101 lei/liră sterlină, 4,8314 lei/franc elveţian.

Dolarul a crescut la 4,7010 lei, faţă de 4,6774 lei, nivelul anunţat în şedinţa precedentă de la BNR.

Astfel, prima zi a săptămânii a adus un record istoric pentru dolarul american, in fața leului nostru.

Dolarul continuă demonstrația de forță

Marți, Banca Națională a anunțat că dolarul a ajuns la valoarea de 4.7077 lei, consemnându-se astfel o variație pozitivă de +0.0067 lei, iar euro a atins și el pragul de 4.9469 lei (variația negativă -0.0007 lei).

În privința lieri sterline, Banca Națională anunță că aceasta valorează, marți, 5.8976 de lei (variația negativă -0.0125 lei).

În această perioadă marcată de instabilitate socio-economică, românii și-au îndreptat puternic atenția către valută, abandonând moneda națională când vine vorba despre depozitele alcătuite în bănci, pentru zile negre.

Așa se face că, în cel mai recent raport al BNR, apare o creștere semnificativă a depozitelor constituite în euro, în detrimentul celor în lei.

Aceștia preferă să aibă la îndemână euro sau dolari, în cazul în care vor avea nevoie rapidă de bani, iar o altă motivație pentru care aleg această opțiune este aceea că economiile în euro sau dolari rezistă mai bine în fața inflației, în acest moment.

Concret, soldul depozitelor în lei constituie de români a scăzut cu 4,8% în martie, față de februarie, ne indică analiștii BNR. Tot de la ei aflăm și că soldul depozitelor în monedă europeană a crescut cu 4,1% în martie, aproape cu același procent cu care a scăzut soldul economiilor în lei. În total, gospodăriile populației au 156 de miliarde de lei în depozite în lei și echivalentul a 125 de miliarde de lei în depozite în euro.

Citește și:
Etichete: