Benjamin Netanyahu câștigă alegerile din Israel? Rezultatele alegerilor arată „creșterea extremismului și rasismului”

de: Anca Lupescu
02 11. 2022

Rezultatele alegerilor din Israel arată o „creștere a extremismului și a rasismului” în societatea israeliană, a declarat miercuri premierul Autorității Palestiniene, Mohammed Shtayyeh, reacționând după ce sondajele au raportat un salt al voturilor pentru partidele de extremă dreapta.

Extrema dreapta ia amploare în Israel

„Avansul partidelor religioase de extremă dreapta în alegerile israeliene… este o mărturie a creșterii extremismului și a rasismului în societatea israeliană și de care poporul nostru suferă de ani de zile”, a declarat Shtayyeh într-o declarație.

„Nu ne-am făcut iluzii că alegerile israeliene vor produce un partener pentru pace”, a adăugat el.

Proiecțiile posturilor israeliene creditează Likud-ul fostului premier Benjamin Netanyahu pe primul loc în alegerile legislative, cu aproximativ treizeci de locuri, în fața partidului Yesh Atid al șefului de guvern demisionar Yair Lapid, cu aproximativ 24 de locuri.

Formațiunea Sionismul Religios al lui Betzalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir și-ar dubla sprijinul cu 14 deputați, potrivit acestor sondaje, care creditează de asemenea partidele ultraortodoxe cu performanțe bune.

Cu aliații săi din partidele religioase și de extremă-dreapta, Netanyahu ar obține o majoritate, potrivit proiecțiilor a trei canale israeliene.

AP: „Proiecțiile promit doar o schimbare semnificativă spre dreapta”

Autoritatea Palestiniană (AP) spune că proiecțiile care se desprind din alegerile generale anterioare ale regimului israelian promit doar o schimbare semnificativă spre dreapta, ceea ce este de rău augur pentru palestinieni.

„Avansul partidelor religioase de extremă-dreapta în alegerile israeliene… este o mărturie a creșterii extremismului și a rasismului în societatea israeliană și de care poporul nostru suferă de ani de zile”, a declarat miercuri prim-ministrul AP, Mohammed Shtayyeh, cu sediul în Cisiordania ocupată, Mohammed Shtayyeh.

„Nu ne-am făcut iluzii că alegerile israeliene vor produce un partener pentru pace”, a adăugat el.

Comentariile au fost făcute după ce sondajele la ieșirea de la urne i-au acordat fostului premier israelian cu controverse, Benjamin Netanyahu, 61 la 62 de locuri în Knesset, parlamentul regimului, care numără 120 de locuri.

Lunga perioadă de timp record a lui Netanyahu ca prim-ministru al regimului, care a durat din 2009 până în 2021, a fost marcată de o expansiune pură a activităților ilegale de colonizare ale Tel Avivului, ceea ce a însemnat sfârșitul negocierilor de „pace” cu palestinienii.

Anii de apus ai carierei sale au fost împotmoliți într-un scandal de corupție de proporții, în urma căruia a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, fraudă și abuz de încredere.

Netanyahu neagă acuzațiile, dar scandalul a dat o lovitură decisivă puterii sale de rezistență și, în cele din urmă, a dus la înlăturarea sa atunci când actualul premier interimar Yair Lapid și partenerul său de coaliție Naftali Bennett au pus la cale o alianță cu alții.