30 iun. 2022 | 14:10

Premierul israelian Naftali Bennett se retrage din politică. Parlamentul a fost dizolvat. Urmează alegeri pe 1 noiembrie

ULTIMA ORĂ
Premierul israelian Naftali Bennett se retrage din politică. Parlamentul a fost dizolvat. Urmează alegeri pe 1 noiembrie

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett a decis să se retragă din politică. De asemenea, prim-ministrul Israelului nu va mai candida la următoarele alegeri naționale din țară, deschizând calea întoarcerii lui Benjamin Netanyahu la putere.

Naftali Bennett și-a anunțat retragerea din politică

Update: Parlamentul israelian, Knesset, a votat să se dizolve și să trimită țara la urne în noiembrie, pentru a cincea oară în mai puțin de patru ani.

Votul, care a avut loc joi, înseamnă că Yair Lapid, ministrul israelian de externe și arhitectul guvernului de coaliție demisionar, va deveni prim-ministru interimar al țării vineri, imediat după miezul nopții.

Decizia pune capăt oficial unui experiment de un an în care opt partide din tot spectrul politic israelian au încercat să găsească un teren comun după o perioadă de blocaj politic prelungit, în care țara a organizat patru alegeri în doi ani.

Viitoarele alegeri sunt o prelungire a crizei politice prelungite din Israel, în centrul căreia se află fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu și procesul său de corupție în curs de desfășurare.

Cele patru alegeri blocate din ultimii trei ani au fost în mare parte referendumuri privind capacitatea sa de a exercita funcția în timp ce se confruntă cu acuzații de acceptare de mită, fraudă și abuz de încredere.

Netanyahu, care conduce cel mai mare partid din parlamentul israelian, Likud, de dreapta, a negat orice abatere.

Miercuri, Bennett a declarat că își va lua o pauză din politică și că nu va candida la viitoarele alegeri. Partidul său, Yamina, a fost măcinat de lupte interne și s-a scindat după formarea guvernului de anul trecut, deoarece membrii săi s-au desprins în semn de protest față de ceea ce considerau erau compromisuri excesive făcute de Bennet față de aliații mai liberali ai coaliției.

Știre inițială: Premierul israelian Naftali Bennett se retrage din viața politică și nu va lua parte la următoarele alegeri naționale din țară, o mișcare care ar putea ușura întoarcerea liderului de mult timp Benjamin Netanyahu, care a fost demis din funcție cu un an în urmă. Declarația lui Bennett de a se retrage, cel puțin deocamdată, vine la puțin de o săptămână după ce a informat publicul că nu mai poate ține unită coaliția sa fragilă, trimițând populația la urne, pentru a cincea oară în mai puțin de patru ani. Este posibil ca alegerile să aibă loc la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Partidul lui Netanyahu câștigă teren în Israel

Un sondaj realizat de postul israelian Channel 12 News imediat după anunțul lui Bennett a arătat că partidul de dreapta al lui Netanyahu, Likud, câștigă cu cel puțin 15 locuri mai mult decât cel mai apropiat rival al său. De asemenea, obține suficient sprijin din partea altor facțiuni de dreapta, pentru a formează un guvern cu o mică majoritate.

O comisie parlamentară a dat undă verde, marţi, 28 iunie, unui proiect de lege vizând dizolvarea parlamentului Israelului, un pas către convocarea de noi alegeri anticipate, pentru a cincea oară în mai puţin de patru ani. Scrutinul urmează să aibă loc la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Ciocnirea ideologiilor a pus capăt coaliției de guvernare

Săptămâna trecută, parlamentarii israelieni au aprobat, într-o lectură preliminară, dizolvarea parlamentului şi organizarea de noi alegeri, după ce Naftali Bennett a anunţat destrămarea coaliţiei eterogene aflate la putere din iunie 2021. Potrivit unui acord de împărţire a puterii între premier şi actualul ministru de Externe (Yair Lapid), Bennett va deţine funcţia de prim-ministru până la formarea următorului guvern. În schimb, fostul premier Benjamin Netanyahu, care fusese acuzat de corupţie, speră să revină la putere.

Într-o scurtă declarație televizată a parlamentului israelian, Bennett a spus: „Nu intenționez să concurez la viitoarele alegeri, dar voi rămâne un soldat loial în slujba acestei țări”. „Statul Israel este dragostea vieții mele”, a completat oficialul, care a preluat funcția în urmă cu un an, conducând o coaliție guvernamentală formată din opt partide, incluzând, pentru prima dată, o formațiune politică arabo-israeliană. În cele din urmă, ciocnirea ideologiilor a pus capăt coaliției lui Bennett, subliniază Fox News.