Benjamin Netanyahu, dus de urgență la spital după ce i s-a făcut rău în public. Cum se simte fostul premier al Israelului

Benjamin Netanyahu, dus de urgență la spital după ce i s-a făcut rău în public. Cum se simte fostul premier al Israelului

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, aflat în cursa pentru alegerile legislative de la 1 noiembrie, a fost dus de urgență la spital după ce a acuzat o stare de rău. Politicianul a fost nevoit să plece, miercuri, de la o ceremonie religioasă din Ierusalim din cauza problemelor de sănătate.

Probleme de sănătate pentru Benjamin Netanyahu

Netanyahu, care va îndeplini 73 de ani în curând (n.r. – 21 octombrie), s-a simţit rău în timp ce asista la o sinagogă din Ierusalim, la o rugăciune („Neilah”) celebrată în cadrul sărbătorii de Yom Kippour.

 „I s-au făcut o serie de teste la faţa locului care s-au dovedit a fi normale. Acum se simte bine”, a precizat biroul său de presă. Deşi sursa citată nu a precizat natura problemei sale de sănătate, jurnaliștii au evocat o „durere în piept”.

Fostul premier al Israelului rămâne o noapte în spital

La puţin timp, spitalul Shaarei Tsedek din Ierusalim a transmis că fostul prim-ministru se află acolo şi că rezultatele examinării sale s-au dovedit a fi „normale”. Yair Lapid, rivalul lui Netanyahu în legislativele din noiembrie, i-a urat „însănătoșire grabnică şi completă”.

 „După consultare, s-a luat decizia să petreacă o noapte sub observaţie”, a spus conducerea unității medicale.

Alegeri cheie peste câteva săptămâni

Israelienii sunt chemaţi la urne marți, 1 noiembrie, fiind a cincea oară în trei ani şi jumătate, pentru alegeri legislative care ar putea consacra revenirea lui Netanyahu pe scena politică, cel mai longeviv şef de guvern din istoria ţării. Acesta a părăsit puterea în primăvara lui 2021 în favoarea unei coaliţii eterogene conduse de Yair Lapid.

Ultimele sondaje creditează partidul lui Netanyahu – Likud – pe primul loc în intenţiile de vot, estimându-se că va obţine puţin mai mult de o treime din cele 120 de mandate din Knesset.

Acuzații de luare de mită și fraudă

Dacă partidul său reușește să obțină 61 de locuri în Knesset, probabil că fostul premier va merge mai departe cu decizii și legislație care i-ar suspenda procesul de corupție aflat în desfășurare sub acuzația de luare de mită și fraudă.

Citește și Liderul suprem al Iranului dă vina pe SUA și Israel pentru protestele masive

Planurile lui Benjamin Netanyahu de „reforme” în sistemul judiciar ar putea diminua semnificativ independența urmăririi penale și a curții supreme. De asemenea, ar putea eroda și mai mult instituțiile democratice ale Israelului. Politicianul neagă acuzațiile de corupție.

Etichete: