Jocurile pe computer ar putea să devină sport oficial, în România: ce a spus Florin Cîțu despre asta

de: Iulia Kelt
03 02. 2022

Jocurile pe computer ar putea, în curând, să fie ridicate la rangul de sport oficial. Propunerea a fost făcută de fostul premier și actualul lider PNL, Florin Cîțu.

Categoria acestora va intra sub incidența e-sports și ar urma, dacă proiectul de lege va fi acceptat de Parlament, să reacunoască gaming-ul drept sport oficial al țării noastre.

„Prin sport se înțelege și sportul electronic, respectiv activitatea desfășurată în cadrul unui mediu virtual, prin utilizarea unui calculator sau al unui dispozitiv electronic, într-o formă organizată și competitivă, printr-o participare individuală sau în echipă și care să conducă la obținerea de rezultate în competiții de orice nivel”, se arată în proiectul inițiat de Florin Cîțu, șeful liberalilor.

Florin Cîțu a amintit de Federația Internațională de Esports

Pentru a-și susține punctul de vedere, Florin Cîțu a adus în discuție faptul că, în lume există o federație care urmărește recunoașterea oficială a sporturilor electronice, întru legiferearea lor. Din aceasta fac parte 104 țări, printre care și multe din Uniunea Europeană și poartă numele de Federația Internațională de Esports.

Liberalul a menționat, de asemenea, că România ar avea șanse reale de a deveni lider mondial, atunci când vorbim despre gaming, întrucât țara noastra este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari piețe de desfacere atât din punct de vedere al dezvoltatorilor de jocuri, cât și al consumatorilor.

„Din păcate, deși există de ceva vreme atât industria Esports, cât și jucăători profesioniști care activează în această industrie, la nivelul legislației din România nu există o reglementare care să încurajeze aceste sporturi electronice și care să protejeze drepturile persoanelor implicate. De asemenea, trebuie luată în calcul și posibilitatea României de a participa la Olimpiadă cu o echipă Esports, iar lipsa reglementării sporturilor electronice conduce la dificultăți serioase, atât pentru jucători, cât și pentru restul persoanelor implicate. Toate aceste dificultăți generate de vidul legislativ creează un sentiment de neîncredere al potențialilor investitori în industria Esports din Romania și induce un sentiment de nesiguranță pentru jucători talentați care și-ar dori să construiască o cariera în domeniul sporturilor electronice”, și-a susținut puctîn acest fel și-a susținut punctul de vedere fostul premier, Florin Cîțu.