Îți ridică mașina pe loc, în România: unde-i lege nu-i tocmeală. Faptele pentru care rămâi fără autoturism

de: Andrei Tilimpea
08 06. 2022

România intră în rândul țărilor civilizate.

Concret, un cuplu a experimentat pe propria piele ce se întâmplă atunci când nu ai un minim de bun simț, educație și bună creștere. Mașina le-a fost confiscată din cauză aruncării unor deșeuri pe marginea drumului.

Cele două persoane au fost surprinse în flagrant în timp ce abandonau deșeurile de un echipaj de poliție, care patrula în zonă.

Polițiștii i-au anunțat pe comisarii Gărzii de Mediu care, apoi, i-au și amendat pe cei doi soți și le-au confiscat autoturismul. Este al patrulea vehicul indisponibilizat de comisari pentru astfel de fapte, în ultimii 2 ani.

„Legea 92/2021 privind regimul deşeurilor prevede sancţiuni între 10.000 şi 20.000 lei pentru abandonarea/depozitarea deşeurilor în locuri nepermise. În cazul în care fapta suprinsă în flagrant se dispune ca măsură complementară şi confiscarea mijlocului de transport din care a fost abandonate deşeurile”, a explicat, pentru adevarul.ro, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Ce spune legea

OUG 38/2022, care a fost publicată în Monitorul oficial nr. 344, introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor interdicția nu doar în cazul incendierii deșeurilor, mențiune deja prezentă, dar și a substanțelor sau obiectelor de orice fel.

Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/ sau substanță ori obiect este considerată de-acum infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.

În plus, s-a stabilit că pentru îngroparea deșeurilor sau eliminarea lor în afara spațiilor autorizate se aplică aceeași pedeapsă, închisoarea de la trei la cinci ani sau amendă.

De asemenea, ordonanța definește și abandonarea în contextul gestionării deșeurilor, respectiv acum înseamnă aruncarea, inclusiv îngroparea de către o persoană fizică sau juridică a deșeurilor, substanțelor sau obiectelor în alte locuri sau spații decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea lor.

Abandonarea deșeurilor este sancționabilă cu amenzile menționate mai sus.

Ordonanța majorează și amenzile pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Mai exact, amenzile sunt acum de 7.500 – 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice (înainte erau între 3.000 și 6.000 de lei) și de 50.000 – 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice (înainte erau între 25.000 și 50.000 de lei).

Când îți mai este confiscată mașina

Aviz amatorilor, mașina îți poate fi confiscată și din alte motive.

Nu doar dacă arunci gunoaie pe drum îți poți pierde mașina, de altfel anul trecut o instanță a decis să confiște o mașină motivând decizia ca fiind o măsură de siguranță.

Context, o persoană în vârstă de 70 de ani aflată în stare de ebrietate a provocat un accident. Acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea probelor biologice. Prima probă a arătat un rezultat 2,44 g/l alcool pur în sânge, respectiv 2,28 g/l alcool pur în sânge. Potrivit Codului penal, aceste rezultate echivalează cu infracțiuni.

Inculpatul a fost condamnat la un an de închisoare. Dreptul de a conduce autovehicule i-a fost suspendat pentru o perioadă de cinci ani. De asemenea, instanța a decis că, în acest caz, confiscarea mașinii în baza articolului 112, alineatul 1, litera b) din Codul Penal, reprezintă o măsură de siguranță.

Un alt caz în care îți pierzi mașina este atunci când aceasta este furată.

Context, o persoană cumpără un vehicul second hand adus din Germania, iar în momentul în care a dus mașina la Registru Auto Român, aceasta a fost pusă sub sechestru în curtea Inspectoratului de Politie Județean, deoarece figura ca fiind furată.

Trebuie să acorzi o atenție sporită celor care vând mașini „aduse din afară” și care „au fost conduse doar de bunicuțe”, pentru că altfel te poți trezi cu banii luați și vei pierde mult timp în instanță pentru a încerca să-ți recuperezi prejudiciul.

Nu în ultimul rând, trebuie să ai grijă să nu circuli cu ITP-ul expirat.

Atunci când un șofer circulă cu ITP-ul expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Mai mult, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele.

Totodată, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.

În cazul în care șoferul face destul de des drumuri prin străinătate, trebuie să fii foarte atent la termenul de valabilitate. Dacă rămâne cu ITP expirat în afara țării, nu numai că riscă să fie amendat de polițiștii de acolo, ci s-ar putea să cheltuie bani suplimentar pentru transportul mașinii. Asta pentru că în situația în care ajunge cu ITP expirat la frontieră, vameșii îi vor reține certificatul și plăcuțele de înmatriculare, așa că va fi nevoit să cheme o platformă până la graniță.