Amendă de 1160 de lei pentru șoferi: trebuie să îți verifici actele înainte să ieși pe drum

Amendă de 1160 de lei pentru șoferi: trebuie să îți verifici actele înainte să ieși pe drum

Șoferii riscă să piardă bani mulţi și să primească și puncte de penalizare dacă circulă cu permisul auto expirat.

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.

Amenda este destul de mare dacă șoferii circulă fără permis auto pe drumurile publice.

Cât este amenda în 2022

Trebuie să te gândești bine înainte să circuli pe drumurile publice cu permisul expirat. Noul Cod Rutier vine la pachet cu amenzi usturătoare.

Dacă te oprește poliția și ai permisul de conducere expirat, în 2022, ești pasibil de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar și de puncte de penalizare.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se șterg după șase luni din momentul în care au fost primite.

Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiți să facă dovada plății către Poliție.

Instituția va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Șoferii ar trebui să fie mai atenți atunci când pleacă de acasă. În cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto polițistului de circulație, conducătorii auto se pot trezi și cu puncte-amendă.

În cazul în care aveți permis, dar l-ați uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere. În schimb, amenda este mare.

Potrivit legii, șoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenților de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei se pot alege cu o amendă.

Citește și: