Istoria telefoanelor mobile: de la „cărămida” celor de la Motorola, la flagship-urile lui 2022

de: Iulia Kelt
25 03. 2022

Istoria telefoanelor mobile datează, în mod surprinzător, încă din 1908, când a fost eliberat primul brevet american în Kentucky pentru un telefon fără fir. Telefoanele mobile au fost inventate însă în anii 1940, când inginerii care lucrau la AT&T au dezvoltat celule pentru stațiile de bază.

Primele telefoane mobile nu au fost deloc telefoane mobile. Erau, propriu-zis, radiouri cu două sensuri care permiteau oamenilor, spre exemplu șoferilor de taxi și serviciilor de urgență, să comunice.

Un bărbat folosind un telefon „mobil” pentru mașină, în anul 1954

Motorola a dat primul „ton”

Totul s-a schimbat pe 3 aprilie 1973, când Martin Cooper, director executiv al Motorola, a făcut primul apel telefonic mobil. Tipul pe care l-a sunat era chiar rivalul său, de la Bell Labs.

Telefonul lui Cooper cântărea, la vremea respectivă, aproximativ 1,1 kg. Bateria permitea numai jumătate de oră de utilizare, iar apoi, 10 ore de reîncărcare mai târziu, puteai să utilizezi telefonul mobil pentru încă o jumătate de oră.

Aceste telefoane mobile timpurii sunt adesea denumite telefoane mobile 0G sau telefoane de generație zero. Au trecut încă șase ani până la lansarea primei rețele celulare, denumită 1G, iar asta doar în centrul orașului Tokyo. Până în 1984, rețeaua s-a extins suficient pentru a acoperi întreaga Japonie.

DynaTAC 800x, un telefon „aproape mobil” care te ajuta să nu mai ai nevoie de fitness

În 1983, Motorola a lansat DynaTAC 800x, device care i-a costat pe aceștia mai bine de 100 de milioane de dolari. A avut un preț de aproximativ 4.000 de dolari, iar în schimbul acestor bani primeai jumătate de oră de conversație, înainte să-i moară bateria.

Oamenii acelor timpuri numeau modelul de la Motorola, din motive evidente, „cărămidă”, întrucât nu numai că semăna cu una, ci avea inclusiv greutatea specifică. În mod clar, după o zi de cărat după tine un asemenea obiect, nu mai aveai nevoie să mergi la sală.

Michael Douglas cu un DYNA T-A-C 8000X, de la Motorola, în filmul „Wall Street” (1987)

În ciuda dimensiunilor mari ale acestui telefon, a fost considerat cel mai portabil device realizat vreodată (până atunci, cel puțin). Pentru prima dată în istorie, o ființă umană putea suna pe cineva, fără să se teamă de constrângerile cablurilor sau ale suporturilor pentru telefoane portabile.

IMB Simon, bunicul telefonului tău de astăzi

Abia în anii 1990, dezvoltatorii au început să lanseze a doua generație de telefoane mobile. În 1992 a fost lansat IBM Simon, acest telefon fiind considerat primul smartphone din lume.

IBM Simon – considerat a fi primul smartphone din istorie (1992)

Telefonul a acționat mai mult ca un planificator, cu capacitatea suplimentară de a efectua apeluri telefonice. Puteai crea liste de sarcini și stoca contacte, dar asta era cam tot ceea ce putea Simon să facă pentru tine.

Acest dispozitiv portabil s-a vândut în regim de retail la aproximativ 900 de dolari, compania reușind să dea aproape 50.000 de unități. În esență, Simon a deschis calea pentru smartphone-urile zilelor noastre. Altfel spus, pe bunicul telefonului de pe care citești, în acest moment, articolul PlayTech.ro, îl cheamă IBM Simon.

Ce s-a întâmplat cu telefoane mobile, mai apoi

Telefoanele mobile au început să semene, cât de cât, cu ceea ce știm noi astăzi, abia pe la mijlocul anilor ’90, când, pe piață, au intrat mai multe firme ce au insistat să le facă concurență celor de la Motorola. Poate cea mai importantă dintre ele este Nokia, care a reușit să pună la punct bateria, astfel încât utilizatorul să beneficieze de un timp mai bun de conversație, fără să se simtă obligat să țină telefonul 10 ore în priză pentru jumătate de oră de folosire.

De departe, cel mai apreciat telefon al anilor 2000 a fost Nokia 3310, terminalul mobil care a făcut istorie, datorită bateriei sale care putea să devină cel mai bun prieten al omului. Și, să nu uităm, firește, de Snake, jocul care, cu siguranță, te-a făcut să pierzi multe ore degeaba, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Nokia 3310, cel mai iubit telefon în România (și nu numai), la un moment dat

Imediat după „nebunia” din jurul Nokia, utilizatorii au început să dezvolte o aversiune pentru telefoanele mari, preferând modelele aproape minuscule. Cu alte cuvinte, în perioada aceea, cu cât aveai telefonul mai mic, cu atât erai privit cu mai mult respect, în societate. Unul dintre cele mai cunoscute modele de telefoane în miniatură, din acea perioadă, este Ericsson T66, apărut în 2001.

Ericsson T66 – unul dintre cele mai mici telefoane din lume, vreodată inventate

Amintiri dintr-o copilărie chinuită

Ca o notă personală, îmi amintesc că primul meu telefon mobil, Mitsubishi Trium Galaxy (fără nicio legătură cu Galaxy-urile celor de la Samsung, din ziua de azi), avea nevoie de o geantă numai a lui pentru a fi cărat, nu de o simplă husă, ca în ziua de astăzi.

Mitsubishi Trium Galaxy (1999)

2022, anul în care telefoanele mobile s-au îndepărtat considerabil de strămoșii lor

În 2022, omenirea a revenit la moda telefoanelor gigant, preferând modelele Note sau chiar pe cele Fold. Cu toate astea, există o „mică-mare” diferență între telefoanele mari din acea perioadă, și cele de astăzi. În 2022, telefoanele sunt mai degrabă mici computere la purtător, dimensiunea lor fiind explicată prin capacitate, dar și prin nevoia utilizatorului de a beneficia de un ecran generos, pe care să poată urmări filme, să poată conversa, să poată citi, sau chiar să se joace.

Telefoanele mobile au evoluat mult în cei aproape 40 de ani, de la primul model cu adevărat portabil, al celor de la Motorola.

Însă ce s-a întâmplat cu marii producători de telefonie mobilă, de-atunci? În timp ce Nokia a încercat să se reinventeze, dar n-a reușit asta cu prea mare succes, Motorola pare să-și revină, în ultimii doi ani lansând pe piață câteva modele low, mid și high budget destul de bune. Chiar dacă, acum, gigantul nu se mai află în top trei mondial, se descurcă onorabil, reușind să țină ștacheta destul de sus.

În mod evident, Ericsson s-a pierdut pe drum, probabil neștiind cum să iasă din categoria „telefoanelor pentru păpuși”, dacă îmi permiteți o mică glumă.

Nu am cum să nu mă bucur că cei de la Mitsubishi și-au oprit producția, în ceea ce privește telefoanele mobile. Sunt sigură că blestemele mele, de acum aproape 20 de ani, au funcționat.