Cele mai vândute telefoane din România și Europa: cum stau Apple, Xiaomi, Samsung sau Oppo

Cele mai vândute telefoane din România și Europa: cum stau Apple, Xiaomi, Samsung sau Oppo

În contextul pandemiei și al crizei globale de semiconductori, vânzările de telefoane au trecut prin perioade foarte dificile. Chiar și așa, este interesant să vezi pentru ce terminale optează europenii și, implicit românii.

Pe acest final de 2021, vânzările de mobile continuă să aibă de suferit din cauza crizei de cipuri, dar există inevitabil câțiva victorioși. Până la ei, însă, merită să ai în vedere că, la nivelul bătrânului continent, cifra de afaceri din domeniul smartphone-urilor a scăzut cu un procent comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În plus, în al treilea trimestru din 2021, cifrele au scăzut cu patru procente comparativ cu cel de-al doilea trimestru.

Xiaomi și Apple, mai relevanți decât ai crede

În trimestrul trei din 2021, Xiaomi a întâmpinat niște constrângeri importante pe partea de componente, detaliu care s-a reflectat în vânzări. Pe de altă partea, lansarea seriei de dispozitive iPhone 13 a fost un succes răsunător pentru Apple. Din câte se pare, vânzările au detronat deja lansarea iPhone 12 din urmă cu un an. Rămâne să vedem dacă gigantul din Cupertino va ține pasul cu cererea din piață pe parcursul sărbătorilor de iarnă.

„Xiaomi, Apple și OPPO au câștigat o cotă semnificativă în ultimul an. Xiaomi a continuat să crească bine pe majoritatea piețelor europene, în timp ce OPPO a câștigat bine în Europa de Vest, ajutat de recenta sa fuziune cu OnePlus. Apple, între timp, a fost stimulată de lansarea iPhone 13 spre sfârșitul trimestrului. iPhone 12 a fost lansat la începutul trimestrului 4 din 2020. Samsung și-a păstrat primul loc din top, după ce și-a rezolvat o mare parte din problemele de aprovizionare de la începutul anului. Dar a fost în continuare în scădere atât anual, cât și secvențial. Acestea fiind spuse, ar fi putut fi mai rău dacă nu ar fi fost popularitatea lui Galaxy Z Flip 3, în special în Europa de Vest”, a declarat Jan Stryjak, Director Asociat la Counterpoint Research.

Punctual, în Europa, Samsung continuă să fie pe primul loc în top, cu 30,4% din piață. Pe locul doi se află producătorul Xiaomi, în creștere cu opt procente, până la 23,6%, urmat îndeaproape de Apple, cu 22,1%, în creștere cu 4%. Semnificativ mai jos, pe locul patru, se află Oppo cu 10% din piață, în timp ce Vivo se mulțumesc cu 2,4%, pe ânc realme are 1,8%.

„realme este una dintre mărcile cu cea mai rapidă creștere din Europa și s-a impus cu fermitate în topul primilor cinci furnizori, cu vânzări puternice în Rusia, Spania și Italia. vivo înregistrează, de asemenea, o creștere rapidă, deși de la o bază mai mică, în timp ce Motorola și Nokia revin în forță. De asemenea, HONOR a pus ochii pe piața europeană în speranța unei inversări a sorții, cu prima sa lansare majoră în regiune în mai bine de un an, în octombrie.”, atrage atenția Stryjak.

La nivel local, în România, Samsung are 34% din piață. Xiaomi ocupă poziția a doua cu 22% din piață, pe când locul trei este ocupat de Oppo cu 14%, în creștere cu 130%. Apple este pe patru cu 11% și vânzări în scădere cu 27%. Lenovo este pe cinci cu doar 3%.