Interzicerea centralelor de apartament vine cu o veste proastă pentru toți cei care vor o locuință nouă. Cu cât crește prețul acesteia și de ce

de: Iulia Kelt
18 01. 2022

Ministerul Mediului a anunțat că, în viitor, centralele de apartament vor fi, cel mai probabil, interzise. Situația s-ar putea aplica chiar de anul acesta, în cazul blocurilor nou construite.

În mod evident, vorbim despre o lege care așteaptă încă să fie promulgată, în momentul de față fiind vorba despre o propunere legislativă. Însă dacă aceasta va trece de filtrele coaliției de guvernare, există o mare șansă ca, într-un timp extrem de scurt, centralele de bloc să devină istorie, informează Economica.

Constructorii caută soluții alternative

Costructorii de blocuri s-au gândit deja la câteva metode pentru încălzirea apartamentelor din blocurile nou construite, în lipsa centralelor individuale. Astfel, centrala comună, de bloc, ar putea deveni noul „trend”, în materie de încălzire. De asemenea, se ia în calcul încălzirea prin pardoseală care, deși e un pic mai scumpă decât cea clasică, ar fi mult mai eficientă, reușind să distribuie căldura în mod uniform în locuință.

Cel mai probabil, noua lege va fi promulgată la mijlocul anului, iar ministreul mediului, Tanczos Barna, a declarat că aceasta nu va afecta centralele care sunt deja autorizate.

Propunerea nu este una nouă, ba dimpotrivă. S-a mai încercat promulgarea acestei legi și în trecut, dar proiectul nu a avut parte de susținerea necesară pentru a se concretiza.

Prețul centralelor de bloc se va reflecta în prețul apartamentului achiziționat

Așa cum era de așteptat, noile sisteme de încălzire vor afecta prețul de achiziție al apartamentelor din blocurile noi. „În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă”, a declarat Antoanela Comșa, pentru sursa menționată anterior.

Așadar, prețul final al unui apartament nou ar putea să crească cu 5% (plus-minus), de vreme ce costurile instalațiilor de încălzire sunt și ele cu 15-20% mai mari/situația valabilă pentru întregul bloc.

Motivul pentru care Ministerul Mediului ar putea promulga o astfel de lege este nivelul crescut de poluare, emis de centralele de apartament.