Încălzirea centralizată, coșmarul iernii 2022. Ce îi așteaptă pe cei dependenți de sistemul public de încălzire

de: Mădălina Bahrim
13 10. 2022

Criza energetică are multiple fețe și, din păcate, nu ocolește pe nimeni. Foarte afectați vor fi și românii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Iarna care ne bate la ușă nu va veni doar cu facturi mari pentru românii cu propria centrală termică, pe electricitate sau gaz, dar va aduce costuri suplimentare și pentru cetățenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Cresc substanțial costurile în toată țara, dar nu la un nivel uniform, fiindcă cifrele sunt stabilite în funcție de localitate, de cât e dispusă primăria să sprijine această zonă etc.

Cert este că, dacă te regăsești într-o astfel de situație, trebuie să te pregătești să plătești mult mai mulți bani la întreținere decât ai achitat în iarna precedentă. Mulți conaționali de-ai noștri știu deja care e prețul pentru iarna lui 2022, în condițiile în care, din cauza frigului apărut mai multe zile la rând, autoritățile au pornit deja încălzirea centralizată în unele localități din țară.

Când se dă drumul la încălzirea centralizată și cât ne va costa

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20,00-6,00”, prevede legislația în vigoare.

Nici pentru bucureșteni nu se anunță o iarnă prea ușoară din punct de vedere financiar. Avem peste un milion de locuitori ai Capitalei care depind de sistemul termic centralizat, iar acest lucru ar putea să le aducă o pagubă în buget, în sezonul rece care ne bate la ușă.

„De la 1 noiembrie o să avem noile prețuri pe care le va da ANRE, atât pentru producție, cât și pentru transport, distribuție, deci și pentru prețul final al gigacaloriei. Prețul total al gigacaloriei în momentul de față, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureștenii plătesc 350 și primăria 510. Acesta este raportul”, a explicat, cu privire la această temă, edilul general al Capitalei, Nicușor Dan.