12 oct. 2022 | 18:12

Capcana lemnelor de foc pentru iarnă: ce nu li se spune, de fapt, românilor de rând

ACTUALITATE
Capcana lemnelor de foc pentru iarnă: ce nu li se spune, de fapt, românilor de rând

Iarna care ne bate la ușă arată a fi una plină de provocări, mai ales din perspectiva crizei energetice.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor de a se încălzi în sezonul rece, Guvernul s-a gândit să plafoneze prețul lemnului de foc.

Deși măsura a fost primită cu bucurie de mulți români care au sobe sau centrale termice pe lemne, există specialiști care susțin că astfel de decizii nu vor fi de folos. Din contră! E păgubos să institui un plafon de preț, cel puțin asta transmite Asociația Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), care aduce o serie de argumente în avertismentul pe care îl lansează.

Oficialii din cadrul AMRCR privesc cu scepticism către strategia guvernamentală privind criza energetică, din perspectiva plafonării prețului la materialul lemnos pentru foc.

AMRCR consideră că în forma actuală, Ordonanța de Urgență care plafonează prețul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece nu își va atinge scopul declarat – protejarea populației , și ar putea determina obstacole în piața lemnului, generând dificultăți de achiziție a lemnului de foc și a produselor derivate din lemn, cu repercusiuni asupra consumatorului final.

Asta li se ascunde, de fapt, românilor care au sobe sau centrale termice pe lemne

„Credem că plafonarea de preț doar la vânzătorul final, va crea blocaje pe piață și va afecta desfășurarea concurențială a activității operatorilor din domeniu, penalizând exact acele companii care respectă regulile pieței și sunt responsabile față de consumator.

AMRCR își exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în considerare o revizuire cât mai rapidă a actului normativ, cu atât mai mult cu cât, în opinia noastră, este necesar ca reglementările legislative emise sa includă precizări clare privind aplicabilitatea și modul de implementare, pentru a evita o eventuală distorsionare a pieței în plină criză a energiei și în debutul sezonului rece”, transmite sursa citată.

Oficialii guvernamentali au cu totul altă părere și consideră că avem nevoie de un plafon pe piață, pentru a proteja populația în fața scumpirilor.

„În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este cel mult 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna., după şedinţa Executivului de săptămâna trecută.