Bancnota din România care te îmbogăţeşte! Dup trecerea la democrație, BNR făcea o adevărată revoluție numismatică, prin emiterea de noi bancnote și monezi. Un moment important a fost 1998, când erau emise bancontele de 5.000 de lei. Acestea au circulat până în 2002, devenit astăzi de colecție. Bancnota se vinde azi de colecționari cu sume mari, așa că ar putea fi bancnota din România care te îmbogăţeşte.
Așa cum o arată documentele vremii, reforma sistemului bancar din România a început la sfârșitul anului 1990. La acel moment avea să fiet instituit un sistem bancar pe două niveluri
Aceleași documente arată că după 1998, în România erau înregistrate 47 de bănci comerciale. Dintre acestea 36 ca bănci românești. alte unsprezece erau sucursale ale unor bănci străine.
Din numărul total de bănci, șapte erau deținute de stat, cinci erau deținute de capital privat autohton. Au mai apărut alte opt bănci, care au fost înființate cu capital privat capital străin și 16 erau private cu capital străin și național.
Reforma sistemului, începută în 1990, avea să aducă cea mai mare schimbară din 1947 încoace, și anume scoaterea bancontelor și monedelor folosite în comunism, și schimbarea cu altele noi.
Despre acest subiect am mai relatat în alte articole. Un an important, care demonstra și rata inflației de40,6%, față de inflația anului anterior, de 151,4%, a fost 1998.
Este momentul în care BNR ia decizia de a emite noi bancnote cu valoare mare, printre care și bancnota de 5.000 de lei, cu chipul lui Lucian Blaga. Bancnota de hârtie cu dimensiunile de 145 × 64 mm, avea să circule pe piață până în 2002, când se lua decizia de a fi scoasă din uz.
Așa se face că cei care dețin o astfel de bancnotă astăzi, se pot numi norocoși, având în vedere cu cât a ajuns să se vândă pe siteuri, precum Olx. Nu o luați ca pe o glumă, că nu este. Bancnota de 5.000 de lei din 1998 se vinde astăzi cu nu mai puțin de 300.000 de lei. Asta ar însemna aproximativ 60,735 de euro.
Aceasta este suma maximă pe care un colecționar o cere pe Olx, dar la o căutare simplă constatăm că prețul variază de la 300 de lei și până la, așa cum spuneam, 300.000 de lei.
N-ar trebui să ne mire suma crută de colecționar. Dar, deși suma este mare, nu este nici pe departe la fel de scumpă ca bancnota de 1.000 de dolari emisă în 1890. Celebra bancnotă americană, denumită „The Grand Watermelon”, avea să fie vândută la o licitație pentru 2 milioane de dolari.