Iluzii spulberate pentru românii care investesc în crypto: ce se întâmplă, de fapt, cu toată piața

de: Mădălina Bahrim
11 05. 2022

Evoluțiile pe care le înregistrează criptomonedele în ultima perioadă demonstrează că nu sunt nici pe departe deconectate de la sistemele financiare tradiționale. Din contră! La fel cum Wall Street reacționează, piața criptoactivelor răspunde și ea la incertitudini, probleme globale sau alte evenimente ce marchează piețele financiare ale lumii, cum ar fi războiul din Ucraina. Mai mult, criptomonedele par foarte conectate la burse, scăzând sau crescând în tandem, dar să analizăm concret ce s-a întâmplat în ultima perioadă.

Bitcoin, regina criptomonedelor, este prima despre care vorbim atunci când piețele evoluează bine sau mai puțin bine. Astfel, popularul activ digital a scăzut zilele acestea cu o valoare de două cifre, respectiv 16% din valoarea sa s-a șters cu buretele, după ce la începutul săptămânii se tranzactionase până la aproximativ 39.000 de dolari.

„De joi a intrat pe o traiectorie descendența, iar în prezent se tranzacționează puțin peste nivelul de 33.000 de dolari. În prezent, a scăzut cu peste 50% față de maximul istoric stabilit în noiembrie anul trecut.

Ether a suferit o scădere și mai severă, de aproximativ 17% începând de joi, în timp ce criptoactivul a trebuit să facă față multor obstacole de pe piață. Ether s-a tranzacționat la aproape 2.900 de dolari joi, dar de atunci a scăzut, ajungând să se tranzacționeze puțin peste 2.400 de dolari.

În prezent, preocuparea investitorilor este să vadă când se va încheia acest trend descendent. Piața criptoactivelor este influențată și ea de condițiile de pe piețele de investiții în general, piețe care încearcă să decidă unde se află nivelurile confortabile în urmă creșterilor ratelor dobânzilor menite să înăbușe inflația în creștere în intreaga lume occidentală”, explică analiștii eToro.

Între timp, aurul câștigă teren și se dovedește a fi un veritabil activ de refugiu

În vremurile tubluri, investitorii au o toleranță mai mică la risc și caută să-și plaseze banii în active de refugiu. Aurul demonstrează încă o dată, în fața criptomonedelor, fapul că investitorii pun mai mult preț pe el în momentele dificile, decât pe Bitcoin sau Ether.

Specialiștii estimează o creștere a prețului aurului până la 2.100 de dolari pe uncie până la sfârșitul acestui an, chiar dacă săptămâna aceasta a fost începută cu o scădere, prețul gramului fiind cotat luni de BNR la valoarea de 281.7556 lei.

Cu toate acestea, față de activele digitale, aurul are unele avantaje imbatabile. De exemplu, aurul poate fi deținut fizic și este recunoscut universal ca valoare.