09 mai 2022 | 12:56

Cât de mult se va prăbuși economia României: rate umflate, prețuri explozive, inflație scăpată de sub control

ACTUALITATE
Cât de mult se va prăbuși economia României: rate umflate, prețuri explozive, inflație scăpată de sub control

Unii dintre cei mai reputați analiști economici din țara noastră prezintă, în cifre, previziunile proaspăt conturate cu privire la evoluția economică a țării noastre, în următoarele luni. Din nefericire, nu sunt vești bune.

Cu un război la graniță, cu o inflație record pentru ultimii 18 ani și cu presiuni pe piețele internaționale, țara noastră nu poate evolua altfel decât într-o manieră pesimistă în plan economic, la fel ca restul statelor din regiune, de altfel.

Conform celor mai recente previziuni economice, ne vom confrunta în continuare cu inflația, iar acest lucru va determina Banca Națională a României să intervină din nou pe piața monetară, cu o altă majorare a dobânzii pe politică monetară.

Dobânda de referință ar putea ajunge la 4%. Cum te va afecta acest lucru

„Ne așteptăm ca BNR să majoreze dobânda de politică cheie cu 100 pb la 4,00% la ședința Consiliului din 10 mai. Rata facilității de credit, care ar trebui să rămână instrumentul de politică operațional relevant în cadrul unei politici stricte de gestionare a lichidității, ar trebui să atingă 5,00%. Vedem rata terminală la 5,50% pentru rata cheie și 6,50% pentru facilitatea de credit până la sfârșitul acestui an”, spune Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR.

Dascălu nu este singurul care se așteaptă la noi creșteri ale dobânzii de referință. Pe măsură ce e anticipată o inflație de peste 11,2%, BNR va face tot posibilul să o țină sub control, deși vorbim despre recordul inflaționist din aproape ultimele două decenii. Cum poate face acest lucru? Majorând dobânda pe politică monetară!

„Banca Naţională a României (BNR) va anunţa cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară pe 10 mai. Estimăm o creștere cu 100 de puncte de bază până la 4,00%, care va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea CEE4. În alegerea creștere versus inflație, BNR pare să se încline în continuare spre prima”, a spus, la rândul său, Valentin Tătaru, economist-șef al ING Bank.

Deși mulți români percep acești termeni ca pe unii abstracți, adevărul este că aceste cifre impactează direct cu buzunarul lor și, implicit, cu nivelul de trai. Românii care au rate la bănci și au contractat credite cu dobândă variabilă vor resimți scumpiri chiar și de câteva sute de lei pe care vor trebui să le achite lunar. Bugetul multor familii ar urma sa fie astfel dat peste cap.

Dobânda cheie majorată duce la creșteri ale dobânzilor practicate de băncile comerciale, ceea ce se traduce prin rate umflate. Cel mai mult vor avea de suferit, cred specialiștii, persoanele care au credite contractate înainte de luna mai a anului 2019, pentru care încă se ia în calcul ROBOR, ce a sărit și el de pragul de 5% deja.

O soluție ar fi, cred unii specialiști, să se ceară de la bancă refinanțarea creditului, astfel încât acesta să fie calculat în funcție de IRCC, evaluat în prezent la 1,86%.

Deși sunt așteptate creșteri și din partea IRCC, acesta ar urma să nu evolueze atât de agresiv precum ROBOR, însă adevărul este că nu există certitudini în acest moment.