Ia-ți gândul de la imobiliare, în 2022. Motivul pentru care românii nu-și vor permite o casă, nici anul ăsta

de: Mădălina Bahrim
06 01. 2022

După un an 2021 dificil, ce a urcat prețurile apartamentelor cu aproximativ 15%, nici 2022 nu debutează deloc în termeni favorabili pentru românii care visau să-și cumpere o locuință.

Se pare că valorile apartamentelor noi și vechi din Bucureşti au fost majorate pentru acest an în grila notarilor. Potrivit unei analize realizate de economica.net, aceste valori sunt orientative pentru stabilirea onorariilor notarilor, dar şi pentru plata impozitelor.

Scumpiri peste scumpiri

Pentru a ne face o viziune amplă asupra acestui aspect, vom lua în considerare situația din 27 de zone ce au intrat în această amplă analiză de piață. De asemenea, trebuie să știi că avem ca referință apartamentele cu două camere de la etajele intermediare (1-4), confort I, din blocurile construite în perioada 1978-1997 şi după 2011-prezent. Valorile sunt exprimate în euro. Iată mai jos câteva exemple de valori pentru apartamentele din Bucureşti.

Se pare că, pentru acestea, valorile din grile s-au majorat, la început de 2022, cu 5, 6 și 8 puncte procentuale.

Zonele centrale sunt lideri ai majorărilor, așa cum este și normal, deoarece aici avem cele mai scumpe proprietăți, dat fiind faptul că este regiunea care se bucură de cele mai multe facilități.

Prin urmare, după cum ne indică datele analizei, cea mai mare majorare a putut fi constatată pentru zonele centrale, precum Piața Romană, Piața Unirii sau Primăverii-Aviatorilor. Valorile apartamentelor din zonele mai slab cotate au fost majorate cu 5%. Aici avem, de exemplu, zone precum Colentina sau Ghencea. Dacă ar fi să analizăm per ansamblu grilele din 2022 ale notarilor, observăm că majoarea în a fost în medie de 6%.

Trebuie să știi că aceste valori ale notarilor nu reprezintă sumele de vânzare ale apartamentelor. Vorbim despre valori de referință pe care autoritățile le iau în calcul la stabilirea valorii impozitelor. Prețurile reale de pe piața de tranzacționare a imobilelor rezidențiale diferă de ceea ce au scris notarii în grilele lor. Prin urmare, nu trebuie să te ghidezi după aceste date, când cauți o casă de cumpărat, dar trebuie să ții cont de faptul că piața este influențată de aceste majorări.

De exemplu, o evaluare mai mare a imobilului îl face mai costisitor din perspectiva întreținerii sale, cu toate dările achitate la stat. Prin urmare, iată cum apare un nou impediment pentru românii care visau la o casă nouă în 2022.