Guvernul nu mai joacă alba-neagra cu facturile: iată cât vei plăti, exact, de luna viitoare

de: Mădălina Bahrim
18 03. 2022

După săptămâni la rând în care autoritățile noastre guvernamentale au purtat nesfârșite discuții cu privire la măsurile de compensare și plafonare la energie și gaz, în sfârșit avem niște date concrete.

De la 1 aprilie, facturile tale la energia electrică și la gazul natural vor fi calculate după alte reguli. Conform datelor analizate de Profit.ro, consumatorii casnici de gaze naturale vor plăti de la 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023 un preț final cu toate tarifele și taxele incluse de cel mult 0,31 lei/kWh, potrivit celei mai recente variante de proiect de ordonanță de urgență privind schema de sprijin din energie, noutatea fiind că prețul plafonat va fi aplicat fără limită de consum.

Iată cât vei plăti, mai exact

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 — 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici”, se precizează în draftul de act normativ citat.

Clienții non-casnici trebuie să știe că plafonul de preț final va fi de 0,37 lei/kWh și se va aplica persoanelor juridice care au avut în 2021 un consum anual de cel mult 28.000 MWh.

„Prin derogare (…), în cazul locurilor de consum ale clienților casnici dintr-un condominiu, racordate printr-o instalație comună cu un singur contor de măsurare, pentru încadrarea în tranșele de consum (…), consumul fiecărui proprietar, se determină (…) în cazul consumului de gaze naturale, prin împărțirea consumului total al asociației de proprietari/locatari înregistrat în anul 2021 la numărul de spații locative care fac parte din respectivul condominiu”, scrie în proiect.

Despre măsurile ce vor fi aplicate facturilor ne-au vorbit mai mulți oficiali, încă de zilele trecute. Premierul României, de exemplu, a spus că „traversăm o perioadă de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente de contracarare a creșterii prețurilor”.

„Am discutat cu ministrul Finanțelor care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni să găsească măsuri concrete la nivelul UE pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm astăzi”, a completat premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat că „trebuie să găsim repede nişte soluţii care vor avea efecte pe termen mediu sau lung, prin care să rezolvăm problema dependenţei faţă de importurile la gaze şi energie şi prin asta putem contribui la reducerea dependenţei Europei de importurile de energie”.

„Cred că este cazul ca şi investiţiile în eficienţă energetică să fie stimulate.
Piaţa, consumatorii casnici, non-casnici, stimulaţi de creşterea preţurilor, vor merge în această direcţie, cred că e cazul ca şi din surse bugetare să se stimuleze aceste investiţii. Este aceeaşi poveste cu dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască. Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască”, a adăugat reprezentantul ANRE.