Țara din Europa care plătește facturile la curent și gaze, pentru săraci: ăsta da ajutor

Țara din Europa care plătește facturile la curent și gaze, pentru săraci: ăsta da ajutor

Întregul continent se confruntă cu o criză energetică fără precedent, ceea ce face ca autoritățile europene să depună eforturi substanțiale pentru a găsi soluții la facturile tot mai mari pe care le suportă oamenii de rând. Din România până în Germania se adoptă legi menite să diminueze impactul scumpirilor. Nemții tocmai au luat un nou set de măsuri, ce poate reprezenta un adevărat exemplu de solidaritate cu populația, în aceste vremuri marcate de scumpiri.

Germania alocă ajutoare bănești de sute de euro persoanelor vulnerabile din punct de vedere economic. Practic, putem spune că nemții le plătesc de-a dreptul facturile oamenilor de rând, precum studenți sau pensionari, a căror situația materială nu este una bună.

Ce măsuri au luat ei, de fapt

Concret, s-a decis majorarea ajutorului prevăzut pentru compensarea cheltuielilor cu încălzirea locuinţei pentru populaţia cu venituri scăzute, studenţi sau pensionari cu pensii mici, la 270 euro pentru gospodării cu o singură persoană sau la 350 de euro pentru cele cu două persoane. Important de menționat este că pentru fiecare persoană în plus sub acoperişul respectiv se vor mai primi 70 de euro.

Între timp, autoritățile de la București încearcă și ele să tempereze valul de scumpiri de la facturi și au decis prelungirea cu un an a măsurilor de sprijin pentru energie electrică și gaze naturale, începând cu data de 1 aprilie.

Șeful Executivului recunoaște faptul că traversăm o perioadă foarte delicată și avem nevoie de măsuri care să lupte cu inflația galopantă.

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw”, a mai explicat șeful Executivului.

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adăugat el.