Google, într-un proces amplu: unde a ajuns cenzura pe internet

de: Ozana Mazilu
24 01. 2022

Google a cerut Înaltei Curți din Australia să anuleze o hotărâre din 2020 despre care avertizează că ar putea avea un efect „devastator” asupra internetului.

Într-o declarație făcută de gigantul căutărilor, Google susține că va fi forțat să „acționeze ca cenzor”, dacă cea mai înaltă instanță a țării nu anulează o decizie care a acordat unui avocat 40.000 de dolari în despăgubiri pentru defăimare, pentru un articol cu care compania a făcut legătura prin intermediul motorului său de căutare, relatează The Guardian.

Google avertizează asupra impactului „devastator”

În 2016, George Defteros, un avocat din statul Victoria a cărui listă anterioară de clienți includea persoane implicate în crimele notorii din Melbourne, a contactat Google pentru a-i cere companiei să elimine un articol din 2004 din The Age. Piesa cuprindea relatări despre acuzațiile de crimă pe care procurorii le-au depus împotriva lui Defteros, legate de moartea a trei bărbați. La aceste acuzații s-a renunțat ulterior în 2005. Compania a refuzat să elimine articolul din rezultatele căutării.

Problema a ajuns, în cele din urmă, în instanță, Defteros argumentând că rezultatele căutării Google îl defăimaseră. Curtea de Apel a respins ulterior o cerere a Google de a anula hotărârea.

Din perspectiva Google, în discuție aici este unul dintre elementele fundamentale ale internetului.

„Un hyperlink nu este, în sine, comunicarea a ceea ce face legătura cu ceva anume”, susține compania în observația sa la Înalta Curte. Dacă hotărârea din 2020 este lăsată în vigoare, Google susține că o va face „responsabilă în calitate de editor pentru orice subiect publicat pe web la care rezultatele căutării sale oferă un hyperlink”, inclusiv știri care provin din surse de renume. În apărarea sa, compania indică o hotărâre din 2011 a Curții Supreme din Canada, care a considerat că un hyperlink în sine nu este niciodată un material defăimător.

Compania spune că decizia ar putea avea un impact „devastator” asupra internetului, dacă instanța a considerat compania răspunzătoare pentru materialul defăimător cu hyperlink în rezultatele căutării pe motorul de căutare.