Gigantul rus Lukoil a încercat să condamne invazia Ucrainei: reacția lui Putin nu a întârziat mult

de: Alexandru Puiu
04 03. 2022

Lukoil este al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia și compania cu un număr important de benzinării pe teritoriul României, aceleași care au făcut subiectul a numeroase controale și amenzi din partea autorităților române, în ultimele zile. Acum, prezența online a organizației e pe butuci.

În seara de joi, oficialii Lukoil s-au aruncat la un gest mai mult sau mai puțin inconștient. Au condamnat public ”operațiunea specială” a președintelui Vladimir Putin în Ucraina și au solicitat încetarea războiului. A fost prima companie majoră care a avut acest curaj și nu a durat mult până când mesajul a fost preluat de mai multe organizații internaționale de presă, precum Reuters și RTL.

„Pledăm pentru o oprire rapidă a conflictului armat și susținem fără rezerve o soluționare a acestuia printr-un proces de negociere și mijloace diplomatice”, a afirmat consiliul de administrație al Lukoil, într-un comunicat citat de RTL. Din păcate, consecințele din partea Kremlinului nu au întârziat să apară, la scurt timp după ce Lukoil a părut că nu se mai aliniază cu poziția lui Putin pe subiectul invaziei.

Site-urile Lukoil, offline, în câteva minute

Mesajul postat de oficialii Lukoil nu a fost unul încărcat de agresivitate și nici măcar nu a venit ca un atac la adresa lui Putin. Compania Lukoil a afirmat că va continua eforturile de a furniza energie de o manieră fiabilă pentru „consumatorii din întreaga lume” și a subliniat angajamentul său pentru a „consolida pacea, relațiile internaționale și legăturile umanitare”.

Ca referință, în spatele Lukoil se află oligarhul rus Vagit Alekperov, cu 28,3% din capital, urmat de Leonid Fedun, cu 9,32% din afaceri. La baza aceluiași gigant specializat în exploatarea petrolului mai sunt dețineri semnificative din partea companiilor americane de asset management Vanguard Group – 1,66%, și BlackRock Fund Advisors – 1,1%. Pe piața din România, Lukoil are 314 stații de alimentare și aproximativ 3000 de angajați.

Din păcate, nu a trecut mult de la postarea invitației la pace până când toate site-urile Lukoil au trecut offline. Par să fi fost închise. Deși mai apar printre rezultatele Google, Lukoil.ro și petrotel.lukoil.com, respectiv lukoil.com nu se mai încarcă. Pagina de Facebook este în continuare activă, deoarece nu poate fi controlată de la Moscova, dar nu conține nicio referință la situația website-urilor desființate.