Cum poți profita să faci bani grei de pe urma conflictului Rusia-Ucraina: acum e momentul, dacă ai niște bănuți puși deoparte

Cum poți profita să faci bani grei de pe urma conflictului Rusia-Ucraina: acum e momentul, dacă ai niște bănuți puși deoparte

E cutremur pe burse, după ce, în această dimineață, președintele rus Vladimir Putin a anunțat demararea operațiunii speciale care vizează invadarea Ucrainei. Piețele financiare ale lumii se clatină în acest moment, iar acțiunile se prăbușesc.

E un moment ideal să investești, să riști și să cumperi, dacă ai simț antreprenorial și știi cum funcționează bursa, deoarece acțiunile unora dintre cele mai mari companii ale lumii efectiv s-au prăbușit.

Dacă ai ceva bani puși deoparte, ai putea să-i înmulțești astfel, asumându-ți, desigur, riscurile de rigoare ale acestor tipuri de investiții, pe termen scurt, mediu sau lung.

Așa ceva aproape că e fără precedent

Un astfel de cutremur pe bursele lumii n-a mai fost văzut de ani buni, avertizează analiștii. Cifrele oficiale ne arată că Gazprom se prăbuşeşte cu 55% pe Bursa de la Moscova. Practic a dispărut în neant aproape jumătate din valoarea de piață a companiei.

În aceeași ordine de idei dramatică, Lukoil se devalorizează cu nu mai puțin de 46%, Rosneft cu 47% și Sberbank cu 20%. Dispar sute de miliarde de dolari astfel, dar poate fi un moment oportun pentru investiții.

Marile companii sunt în picaj liber, după ce Bursa de la Moscova a luat decizia surprinzătoare de a reveni la tranzacţionare după o pauză de doar câteva ore, pusă pe seama conflictului militar iscat de Rusia în Ucraina.

La Bursa de la București, ședința s-a deschis cu scăderi de peste 5% pentru indicii săi principali.

Cele mai mari deprecieri ale emitenților importanți au fost înregistrate de acțiunile emise de Erste Bank (peste 10%), Sphera Franchise Group (8,33%), MedLife (aproape 8%), BRD (5,24%), FP (4,10%).

Important de menționat este că, după acest moment, scăderile s-au temperat spre 2-3%, dar prețul oscileaza rapid, în ambele sensuri.

Totodată, pe piețele forex, rușii nu au putut să-și ferească moneda națională de devalorizare, astfel că rubla s-a prăbușit la cel mai redus nivel de după 2016.

Citește și: