Am putea avea prețuri mai mici la carburant: benzina și motorina din România, subiect de investigație

Am putea avea prețuri mai mici la carburant: benzina și motorina din România, subiect de investigație

Consiliul Concurenței derulează o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței.

Cu alte cuvinte, în cadrul acestui studiu, declanșat la începutul lunii septembrie, autoritatea de concurență solicită informații și documente tuturor operatorilor implicați, dar și opinii ale autorităților publice cu atribuții în domeniu.

La capătul anchetei Consiliul are posibilitatea de a formula câteva recomandări, altfel spus, măsuri în vederea remedierii, atenuării și prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței și, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a îi sancționa pe cei care au greșit.

„Comercializarea carburanţilor atât angro, cât şi cu amănuntul a fost în mod constat în atenţia Consiliului Concurenţei. Astfel, autoritatea de concurenţă a sancţionat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare”, arată documentul.

Înțelegeri în detrimentul cetățenilor

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost în mod constat în atenția Consiliului Concurenței. Autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanți cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială, constând în fixarea prețurilor, discounturilor și adaosurilor comerciale, împărțirea clienților și a surselor de aprovizionare.

Autoritatea de concurență a sancționat anterior șase companii petroliere printre care OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

Citește și: