Fenomenul neobișnuit care se întâmplă la polii Pământului: încălzirea globală, în vizorul statelor lumii

de: Ozana Mazilu
26 03. 2022

Numai în ultima săptămână, Washington Post a raportat că temperaturile din Antarctica de Est au crescut mai mult decât de obicei. De asemenea, aceeași sursă a mai raportat că un „ciclon cu bombă” ar putea aduce temperaturile arctice aproape de punctul de topire, deoarece acestea au crescut peste normal în ultima perioadă. În acest sens, încălzirea globală este în vizorul statelor lumii.

Ambii poli ai Pământului se confruntă cu ceea ce experții numesc o încălzire fără precedent în același timp.

„Este imposibil, am fi spus până acum două zile”, a spus cercetătorul în climatologie antarctică și jurnalistul Stefano Battista, pe Twitter.

Potrivit celor mai recente măsurători, deși în Antarctica ar trebui să înceapă toamna și să fie foarte frig, avem temperaturi extrem de calde. În unele locuri e mai cald decât pe pârtiile de schi. La finele săptămânii trecute, de exemplu, în unele regiuni au fost înregistrate numai -10 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record absolut de căldură. Ca să ne dăm seama de cât de cald a fost, notăm faptul că, raportat la perioada calendaristică, ar fi trebuit ca termometrele să înregistreze -50 de grade Celsius. Concret, la stația rusească de cercetare Vostok, unde maximele perioadei ar trebui să fie de -53 C, au fost vineri -17,7 C.

Încălzirea globală, măsuri

Încălzirea a fost cauzată de aerul cald și umiditatea din atmosferă, în mod similar cu efectele ciclonului separat asupra Arcticii. Deși regiunea este încă în „noaptea polară” de șase luni, temperaturile nu sunt potrivite pentru această perioadă.

În acest sens, 195 de state vor participa, începând de luni, la o reuniune de două săptămâni ce vizează validarea unui raport istoric întocmit de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC). Această reuniune este dedicată scenariilor ce ar permite limitarea încălzirii planetei şi a efectelor sale devastatoare. Noul raport al GIEC dedicat soluţiilor pentru reducerea emisiilor, care va fi publicat p 4 aprilie, la finalul a două săptămâni de discuţii online ”va contura un tablou nu prea optimist al dependenţei noastre de energiile fosile”, a spus Stephen Cornelius, din cadrul WWF, observator în cadrul negocierilor.