Cum reducem încălzirea globală: statele lumii participă la un eveniment istoric

Cum reducem încălzirea globală: statele lumii participă la un eveniment istoric

Ne dăm seama pe zi ce trece tot mai mult că facem rău planetei. Încălzirea globală e la cote alarmante, suntem dependenți de combustibilii fosili, iar războiul a accentuat acest lucru. Temperaturile pe Terra au crescut în medie cu 1,1 grade Celsius, iar fenomenele meteorologice extreme sunt la ordinea zilei.

În acest sens, 195 de state vor participa, începând de luni, la o reuniune de două săptămâni ce vizează validarea unui raport istoric întocmit de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC). Această reuniune este dedicată scenariilor ce ar permite limitarea încălzirii planetei şi a efectelor sale devastatoare. Noul raport al GIEC dedicat soluţiilor pentru reducerea emisiilor, care va fi publicat p 4 aprilie, la finalul a două săptămâni de discuţii online ”va contura un tablou nu prea optimist al dependenţei noastre de energiile fosile”, a spus Stephen Cornelius, din cadrul WWF, observator în cadrul negocierilor.

Un semnal de alarmă menționat în prima parte a raportului GIEC publicat în august 2021 atrăgea atenţia asupra accelerării încălzirii globale. Raportul prezicea că pragul de +1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca preindustrială – obiectivul cel mai ambiţios al Acordului de la Paris – ar putea fi atins deja în jurul anului 2030. A doua parte a raportului, publicată la sfârşitul lui februarie, descrisă drept ”o colecţie a suferinţei umane” de secretarul general al ONU, oferă o imagine a efectelor trecute, prezente şi viitoare asupra populaţiei şi ecosistemelor.

Încălzirea globală face ravagii în toată lumea

A treia parte a raportului va consta în posibile strategii în scopul reducerii încălzirii globale. Se vor analiza astfel posibilităţile concrete pentru marile sectoare de activitate (energie, transport, industrie, agricultură). De asemenea, se va pune accentul și pe problemele de acceptabilitate socială şi locul unor tehnologii precum captarea şi stocarea dioxidului de carbon.

În acest context, semnatarii Acordului de la Paris sunt chemaţi să-şi consolideze ambiţiile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până la conferinţa ONU pentru climă COP27, care va avea loc în Egipt în noiembrie.

Din nefericire, fie că ne pasă nouă sau nu, acest fenomen devastator pentru omenire continuă să facă ravagii, iar efectele sale încep să se simtă. Spre exemplu, Antarctica traversează o perioadă atipică din punct de vedere termic, iar acest lucru ar trebui să ne dea tuturor de gândit. Potrivit celor mai recente măsurători, deși în Antarctica ar trebui să înceapă toamna și să fie foarte frig, există temperaturi extrem de calde.

În unele locuri e mai cald decât pe pârtiile de schi. La finele săptămânii trecute, de exemplu, în unele regiuni au fost înregistrate numai -10 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record absolut de căldură. Ca să ne dăm seama de cât de cald a fost, notăm faptul că, raportat la perioada calendaristică, ar fi trebuit ca termometrele să înregistreze -50 de grade Celsius.