07 ian. 2022 | 11:01

Românii și încălzirea globală: care sunt soluțiile pentru combaterea acesteia

ACTUALITATE
Românii și încălzirea globală: care sunt soluțiile pentru combaterea acesteia

Românii sunt afectați, poate mai mult decât alții, de încălzirea globală. Vedem, spre exemplu, cel mai recent efect: acum două zile, în luna ianuarie, am avut parte chiar și de 20 de grade Celsius în țară.

Conform unui sondaj realizat de Kantar în 17 ţări, patru din zece români (40%) sunt de părere că autorităţile au capacitatea, voinţa şi abilităţile de a aborda schimbările climatice. Mai mult, 80% dintre ei consideră că introducerea de reglementări mai dure sunt inevitabile.

Ponderea locuitorilor din alte state care consideră că guvernele din ţările lor sunt principalele responsabile pentru combaterea schimbărilor climatice este de 54%. Pe locul următor se află ONU, cu 40% dintre sufragii.

Încălzirea globală poate fi redusă prin digitalizare

Nu doar guvernele sunt considerate responsabile de încălzirea globală. Și companiile şi persoanele fizice sunt considerate la fel de responsabile, în proporţie de 39%, pentru combaterea schimbărilor climatice.

Organismele supranaţionale, precum Uniunea Europeană sau cea Africană (33%) şi ONG-urile (30%) sunt responsabile, de asemenea, în viziunea oamenilor.

În țara noastră, 38% dintre cetăţeni cred că valoarea costurilor în privinţa schimbărilor climatice trebuie împărţite între stat, economie şi cetăţeni. 34% dintre români sunt de părere că trebuie să fie doar în responsabilitatea statului.

Vor românii să plătească mai mult pentru alternative durabile? Peste 75% dintre români au zis că sunt de acord cu această idee.

Digitalizarea e răspunsul la încălzirea globală. În ţările europene există o mare încredere că aceasta ar ajuta în combaterea schimbărilor climatice. Cele mai mari rate au fost înregistrate în Italia (70%), România (64%) şi Spania (62%).

Conform sondajului, în medie, 80% dintre locuitorii globali cred că reglementările şi măsurile guvernamentale stricte sunt inevitabile pentru atenuarea schimbărilor climatice. Un procent similar este şi în rândul românilor.

În acest sens, ratele ridicate de aprobare pot fi găsite şi în China (93%), India (93%) şi Kenya (91%).

Pe de altă parte, în SUA, doar 62% cred în astfel de reglementări, iar cea mai scăzută rată europeană o găsim în Slovenia (70%), urmată de Germania şi Spania (ambele 71%).