Fenomenul care se întâmplă cu lacurile de mici dimensiuni: de ce este îngrijorător

de: Iulia Kelt
06 12. 2022

Un nou studiu a demonstrat că lacurile mici de pe Pământ s-au extins considerabil în ultimele patru decenii; o evoluție îngrijorătoare, având în vedere cantitatea de gaze cu efect de seră emise de rezervoarele de apă dulce.

Între 1984 și 2019, suprafața globală a lacurilor a crescut cu peste 46.000 de kilometri pătrați, spun cercetătorii. Este puțin mai mult decât suprafața unei țări ca Danemarca, spre exemplu.

Dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot și alte gaze sunt produse în lacuri și sunt cauzate de existența bacteriilor și ciupercilor care se hrănesc pe fundul apei.

„Au existat schimbări majore și rapide în lacuri, în ultimele decenii, care afectează conturile de gaze cu efect de seră, precum și ecosistemele și accesul la resursele de apă”, a declarat ecologistul Jing Tang, de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca. „Printre altele, noile informații despre amploarea și dinamica lacurilor ne permit să calculăm mai bine emisiile potențiale de carbon”, a mai spus el.

Cercetătorii au folosit o combinație de imagini obținute din satelit și algoritmi de învățare profundă pentru a calcula dimensiunea problemei.

Lacurile mici emit o cantitate disproporționată de gaze cu efect de seră

„Lacurile mici emit o cantitate disproporționată de gaze cu efect de seră, deoarece acumulează de obicei mai multă materie organică, care este transformată în gaze. Și, de asemenea, pentru că sunt mai puțin adânci. Acest lucru face ca gazele să ajungă mai ușor la suprafață și în atmosferă”, a mai spus specialistul.

„În același timp, lacurile mici sunt mult mai sensibile la schimbările de climă și vreme, precum și la perturbările umane. Ca urmare, dimensiunile lor și chimia apei fluctuează foarte mult. Astfel, deși este important să le identificăm și să le cartografiem, este, de asemenea, mai solicitant. Din fericire, am reușit să facem asta”.

Mai mult de jumătate din creșterea suprafeței lacurilor este cauzată de activitatea umană, spun cercetătorii. În esență, vorbim despre rezervoare nou construite. Cea mai mare problemă este reprezentată de topirea ghețarilor și a încălzirea globală.