25 nov. 2022 | 13:29

Oceanele care se întâlnesc, dar nu se amestecă: fenomenul bizar care se întâmplă și la noi în țară

CHESTII
Oceanele care se întâlnesc, dar nu se amestecă: fenomenul bizar care se întâmplă și la noi în țară

Planeta noastră este plină de mistere, însă și de peisaje care îți taie, efectiv, respirația.

Unul dintre aceste exemple implică punctul de întâlnire dintre Oceanul Arctic și Ocenul Pacific, din zona Golfului Alaska.

Conform a ceea ce se poate vedea și în fotografia atașată în antetul acestui articol, apele celor două nu se amestecă, iar asta poate fi văzut cu ochiul liber.

Fenomentul bizar de la granița dintre două oceane versus Dunărea și Marea Neagră

Marea descoperire a fost făcută de un fotograf amator care, încerând să surprindă o panoramă, a fotografiat punctul de întretăiere dintre Oceanul Arctic și Ocenul Pacific.

Din câte se poate vedea, apele nu se amestecă și, mai mult decât atât, sunt delimitate de o „graniță” de spumă, extrem de vizibilă.

Vizualul este, deopotrivă, ajutat și de faptul că cele două oceane au ape de culori diferite, astfel încât diferența dintre ele este mai ușor de sesizat.

În timp ce oamenii obișnuiți se întreabă cum este posibil acest fenomen, specialiștii știu deja răspunsul.

Se pare că apa Oceanului Arctic este mult mai săracă în sare decât cea a Oceanului Pacific, ea provenind, în mare parte, din ghețarii care se dezgheață, în acest moment, într-un ritm alarmant.

Astfel, apelele cu salinitate diferită nu se amestecă atât de ușor.

În cazul în care nu știai, un fenoment asemănător se petrece și la noi în țară, la punctul de vârsare al Dunării în Marea Neagră.

Gura-de-varsare-a-dunarii-in-marea-neagra-ape-culori-diferire

Punctul de vârsare al Dunării în Marea Neagră

Explicația pentru care acest fenomen se întâmplă este identică cu cea expusă de specialiști în cazul celor două oceane, ba chiar aici fiind vorba despre un caz extrem de întretăiere a apelor dulci ale Dunării cu cele sărate ale Mării Negre.

Marea Neagră are o salinitate de 22,03 ‰.

În ceea ce privește primul exemplu, salinitatea Oceanului Pacific este un pic mai mare decât cea a mării noastre și ajunge la o valoare de 34,9‰.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele