Femeie condamnată la moarte, din cauza WhatsApp. Ce a putut face ca să se ajungă la această sentință
Un tribunal din Pakistan a condamnat o femeie la moarte pentru mesaje presupuse de blasfemie trimise prin WhatsApp și Facebook.
Aneeqa Ateeq, în vârstă de 26 de ani, a fost găsită vinovată și condamnată la moarte de către un tribunal din Rawalpindi, după ce a fost înregistrată o plângere împotriva ei în temeiul legilor draconice privind criminalitatea cibernetică și blasfemia din Pakistan.
Potrivit fișei de acuzare prezentată de The Guardian, Ateeq, în vârstă de 26 de ani, și-a întâlnit acuzatorul, un coleg pakistanez, online în 2019, printr-o aplicație de jocuri mobile, iar perechea a început să vorbească prin WhatsApp.
El a acuzat-o că i-a trimis caricaturi hulitoare cu sfinții profeți, că a făcut remarci despre „personaje sfinte” pe WhatsApp și că i-a folosit contul de Facebook pentru a transmite materiale blasfeme către alte conturi. Făcând acest lucru, ea „în mod deliberat și intenționat a insultat personalitățile sacre și convingerile religioase ale musulmanilor”, potrivit fișei de acuzare.
Ateeq, care a declarat că este o musulmană practicantă, a negat toate acuzațiile. În timpul procesului, Ateeq a spus instanței că credea că reclamantul a târât-o în mod intenționat într-o discuție religioasă, astfel încât să poată colecta dovezi și să se „răzbune” după ce ea a refuzat să fie prietenoasă cu el.
Blasfemia pe WhatsApp, pedepsită cu moartea în Pakistan
Instanța a găsit-o vinovată, a condamnat-o la 20 de ani de închisoare și a dispus spânzurarea acesteia.
Avocatul lui Ateeq Syeda Rashida Zainab a spus: „Nu pot comenta hotărârea, deoarece problema este foarte sensibilă”.
Pakistanul este un stat islamic și are unele dintre cele mai dure legi împotriva blasfemiei din lume, pronunțând în mod regulat condamnări la moarte. În practică, execuțiile nu sunt efectuate, iar acuzații își petrec viața în închisoare.
Cu toate acestea, procesele pentru blasfemie din Pakistan sunt extrem de periculoase, acuzații fiind adesea uciși înainte ca instanțele să ajungă la un verdict asupra cazurilor lor, în timp ce judecătorii, temându-se de implicații, rareori îl achită pe acuzat și sunt adesea presați să ajungă la verdicte de vinovăție.
Pakistanul a cerut recent Facebook și Twitter să ajute la identificarea cetățenilor săi suspectați de blasfemie, astfel încât să îi poată urmări sau să îi extrădeze.
Problema blasfemiei rămâne extrem de sensibilă în Pakistan. Luna trecută, un cetățean din Sri Lanka care lucra într-o fabrică din Pakistan a fost bătut până la moarte, iar cadavrul său a fost incendiat de o mulțime de sute de oameni, după ce a fost acuzat de blasfemie prin îndepărtarea afișelor religioase de pe pereții fabricii.
Potrivit Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională, aproximativ 80 de persoane din Pakistan sunt în închisoare pentru blasfemie, cel puțin jumătate fiind condamnate la moarte, deși nu au existat execuții.