Fața ascunsă a războiului: democrațiile lumii, lovite acolo unde le doare mai tare. E cutremur la scară politică globală
Când vorbim despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina, avem în vedere numeroase consecințe, dar ne scapă un detaliu poate mai dramatic dintre multele pe care deja le știm. Este vorba despre erodarea democrațiilor lumii.
Războiul din țara vecină a avut un impact foarte dur și negativ asupra piețelor financiare, a lanțurilor internaționale de aprovizionare, a securității energetice în regiune. Am văzut, de asemenea, efectele războiului sângeros și pe plan energetic, prin criza fără precedent pe care o îndurăm de luni de zile.
În aceeași notă, foarte dureros este să asistăm și la drama umanitară prin care trec vecinii noștri ucraineni, mulți dintre ei reușind să fugă din calea războiului chiar și la noi în țară, doar cu ceea ce aveau pe ei, în timp ce numeroși bărbați au rămas în țară pentru a o apăra așa cum știu ei mai bine.
Doar că acestea nu sunt singurele efecte ale războiului din țara vecină. În fapt, are loc un seism puternic, la nivel global, pe scena politică. Se pare că, pe fondul acestui conflict nemilos și neprovocat de Ucraina, democrațiile lumii au foarte mult de suferit.
De-abia acum iese la iveală acest pericol pentru noi toți
Potrivit unui raport publicat miercuri de Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA International), situația în democrațiile lumii este una destul de îngrijorătoare.
Documentul citat evidențiază faptul că jumătate din ţările democratice se confruntă cu o erodare a sistemului lor politic.
Experții se declară îngrijorați de ceea ce se întâmplă în politica internațională, când vine vorba despre stabilitatea democrațiilor.
„Vedem acum factori extrem de nefavorabili pentru democraţie, care sunt intensificaţi de consecinţele crizei economice declanşate de pandemie şi de consecinţele economice ale războiului din Ucraina”, a declarat pentru AFP Kevin Casas-Zamora, secretarul general al institutului.
Lucrurile stau atât de rău, încât din cele 173 de ţări acoperite de raport, 52 dintre democraţii sunt în declin!
„Democraţiile se luptă să echilibreze eficient medii marcate de instabilitate şi anxietate. Populismul continuă să câştige teren în întreaga lume, pe măsură ce inovaţia şi creşterea stagnează sau sunt în declin”, mai notează experții care au semnat această analiză deosebit de importantă pentru noi toți.