28 nov. 2022 | 13:47

Kremlinul complotează să-l lichideze pe Lukașenko și să preia controlul în Belarus. Moartea suspectă care confirmă nebunia lui Putin

ULTIMA ORĂ
Kremlinul complotează să-l lichideze pe Lukașenko și să preia controlul în Belarus. Moartea suspectă care confirmă nebunia lui Putin

De luni bune, președintele rus Vladimir Putin face presiuni asupra aliatului belarus Aleksandr Lukașenko să atace și el Ucraina. Mai multe informații venite dinspre serviciile secrete ruse anunță că oficiali din Minsk pregătesc o serie de evenimente ce ar putea duce la înlăturarea actualului președinte. Decesul ministrului de Externe, Vladimir Makei, este primul dintre ele.

Rusia este nemulțumită de refuzul lui Aleksandr Lukașenko de a ataca Ucraina

Săptămâna trecută, pe rețelele sociale au circulat detalii, mai mult sau mai puțin credibile, despre o posibilă operațiune provocatoare desfășurată pe teritoriul Belarusului. Scopul ei ar fi fost să-l determine pe Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar al țării, să intre în conflict alături de Rusia. Apoi, au existat informații că se pregătește un atentat la adresa președintelui bielorus.

Moartea suspectă care confirmă că Putin a pus ochii pe Belarus

Ulterior, sâmbătă (26 noiembrie), Vladimir Makei, ministrul de Externe al Belarusului, a murit subit la vârsta de 64 de ani. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Daily Mail, șeful diplomației bieloruse nu avea afecțiuni cronice, iar starea lui de sănătate era bună.

„Din cauza refuzului lui Lukașenko de a participa la războiul din Ucraina, sunt informații că există pregătiri pentru asasinarea lui. Planul este să-l înlocuiască cu Stanislav Zas, care ar preda armata Belarusului lui Putin”, a scris Tendar pe Twitter, un cont care monitorizează informațiile legate de războiul din Ucraina.

Complot împotriva liderului de la Minsk

Cu o zi înainte de moartea fulgerătoare a oficialului Vladimir Makei, Institutul Robert Lansing, specializat în studiul amenințărilor globale și al funcționării democrației, a publicat un raport în care avertiza că, la nivelul Kremlinului, s-a luat decizia de a se folosi soluții radicale pentru a atrage Belarus în război împotriva Ucrainei.

„La indicațiile președintelui Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit OTSC, serviciile de informații militare ruse vor încerca, în zilele următoare, să lanseze un scenariu care implică fie o tentativă de asasinat care-l vizează pe Alexander Lukașenko, fie pe o altă persoană, cu scopul de a-l intimida pe președintele Belarus, determinându-l să ordone trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei, alături de trupele ruse”, se arată în analiza specialiștilor.

Suspiciuni de otrăvire a ministrului de Externe

La o zi după informația provenită de la serviciile secrete ruse, ministrul de Externe din Belarus moare subit. Acesta din urmă a participat la summitul OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță creată de Federația Rusă, la care au aderat foste republici sovietice) din Erevan (Armenia), care s-a desfășurat în data de 24 noiembrie. La întâlnire a fost prezent și ministrul Makei, existând suspiciuni că oficialul a fost otrăvit atunci de agenți secreți din Rusia.

Cine i-a putea locul lui Lukașenko

Potrivit informațiilor publicate înainte de moartea suspectă a oficialului de la Minsk, GRU (Agenția de informații militare din Rusia) are în vedere îndepărtarea lui Lukașenko și înlocuirea lui cu Stanislav Zas, actualul secretar general al OTSC, de altfel, un personaj extrem de loial Kremlinului.

„Zas va declara în scurt timp, după preluarea puterii, că Belarus vrea să facă parte din Rusia, dar ca provincie autonomă, pentru a preveni amenințarea militară venită dinspre Ucraina și Polonia. Propaganda rusă va bombarda publicul cu informații false, spunând că îndepărtarea lui Lukașenko a fost organizată de Washington”, se mai spune în raportul citat.

Aceste planuri șocante ar putea indica faptul că Moscova vede OTSC drept o organizație ineficientă, încercând să obțină controlul deplin asupra statelor membre ale organizației prin asigurarea integrării acestora în Rusia sau forțându-le să se alăture unei noi versiuni a URSS, se mai arată în documentul publicat de Institutul Robert Lansing.