Facebook, WhatsApp și Telegram în scandalul interceptărilor din România: ce spune legea, ce s-a schimbat

de: Alexandru Puiu
21 02. 2022

În ultimele luni, autoritățile române au lucrat la un proiect menit să forțeze giganții din online să faciliteze interceptare conversațiilor desfășurate pe Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram și alte aplicații de chat.

Deși au existat mai multe inițiative în acest sens, decizia finală în România este că WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire și Telegram nu sunt obligați pe teritoriul țării noastre să permită organelor de aplicare a legii să intercepteze conversațiile utilizatorilor. Decizia se aplică indiferent dacă cererea de interceptare vine de la poliție sau de la autorități superioare din domeniul securității naționale.

În schimb, o parte din sarcinile de interceptare vor cădea în brațele furnizorilor de internet și a serviciilor de găzduire. În contextul criptării avansate din spatele unor servicii menționate mai sus, este improbabil ca Digi RCS RDS, de exemplu, să-ți poată vedea conversațiile pe WhatsApp pentru a le predat autorităților.

Interceptările activității online, o posibilitate reală în România

În ultima ședință a Guvernului Cîțu, înainte de demitere, oficialii au bătut în cuie un proiect de lege prin care prevedeau ca aplicații precum WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire și Telegram să faciliteze interceptarea de către autoritățile române. Nu a durat mult până când documentul respectiv a trecut de Camera Deputaților, deși a făcut subiectul unei serii stufoase de reacții agresive din piață și proteste din partea specialiștilor din domeniu.

Când legea a ajuns în Senat, membrii comisiilor de specialitate au decis să elimine prevederile controversate. ”Având în vedere faptul ca furnizorii de servicii de comunicații interpersonale, care nu se bazează pe numere, nu exercită în mod normal un control efectiv asupra transmiterii semnalelor în rețea, gradul de risc aferent unor astfel de servicii poate fi considerat în unele privințe mai redus decât în cazul serviciilor tradiționale de comunicații electronice. Prin urmare, atunci când este justificat pe baza evaluării efective a riscurilor legate de securitate implicate, măsurile luate de furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere ar trebui să fie mai puțin stricte”, este recomandarea din Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice pe care s-au bazat acum senatorii în luarea deciziei.

Prin urmare, a fost eliminată din textul proiectului de lege obligația furnizorilor de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere (WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire și Telegram) de a permite organelor din domeniul securității naționale punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică, respectiv de interceptare a comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii.