Explicația științifică pentru moartea lui Iisus: noua teorie fascinantă a cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
18 04. 2022

Iisus a murit din cauza sângerării fatale, după ce și-a luxat umărul purtând crucea către propria sa crucificare, a susținut un neurolog.

Biblia detaliază cum a căzut Iisus în timp ce purta crucea. Sfântul Bernard de Clairvaux l-a întrebat pe Iisus care a fost cea mai mare suferință a Patimilor sale. Iisus i-a răspuns: „Am avut pe umăr, în timp ce îmi purtam crucea pe calea durerilor, o rană mare, care era mai dureroasă decât celelalte”.

Cercetătorii sunt de acord că, cel mai probabil, Iisus și-a dislocat umărul drept când a căzut, purtând crucea. Cu toate acestea, doctorul devenit preot Patrick Pullicino crede că este posibil să fi murit, în cele din urmă, de agravarea rănii. Pullicino crede, de asemenea, că poate explica de ce, așa cum se spune în Evanghelia după Ioan, „sânge și apă” au fost turnate din trupul răstignit al lui Hristos.

Prof. Pullicino a scris o lucrare științifică despre teoria sa și a publicat-o în Catholic Medical Quarterly. El a analizat lucrările desfășurate de experții criminaliști și medicali asupra Giulgiului din Torino, cunoscut și sub numele de Giulgiul Sfânt, în care a fost înfășurat Iisus după răstignire.

Timp de secole, oamenii s-au contrariat pe tema autenticității giulgiului, care se păstrează din 1578 în capela regală a catedralei San Giovanni Battista din Torino, Italia. Una dintre cele mai controversate relicve din lumea creștină poartă imaginea unui bărbat al cărui corp pare să aibă răni ale unghiilor, la încheieturi și picioare. Unii cred că este o legătură cu Iisus din Nazaret. Pentru alții, însă, nu este altceva decât un fals elaborat.

Iisus ar fi murit de sângerare abundentă

În 1988, testele cu radiocarbon pe mostre au datat pânza în Evul Mediu, între 1260 și 1390, dar studii mai recente din anii 2010 contestă această afirmație și susțin, în schimb, că cearceaful de in datează din timpul lui Iisus.

Privind amprenta de pe obiect, care pare să arate o figură care poartă rănile crucificării, Prof. Pullicino a spus că poziția umărului dislocat al bărbatului este semnificativă. Când a fost întins pentru crucificare în acest fel, Prof. Pullicino crede că ar fi provocat ruptura arterei subclaviei – o pereche de artere mari din torace care furnizează sânge la cap, gât, umăr și brațe. Acest lucru ar fi provocat, la rândul său, sângerări interne uriașe, a spus el, și, în cele din urmă, ar fi dus la moarte.

Nu numai atât, dar aproximativ trei litri de sânge ar umple cavitatea dintre cutia toracică și plămâni, ceea ce ar explica de ce sângele a țâșnit din Iisus când a fost înjunghiat cu sulița. Apa, a susținut Prof Pullicino, era probabil lichidul cefalorahidian, care are un aspect translucid.

„Din cauza acestei întinderi a brațului drept, artera subclavică/axilară dreaptă a fost, de asemenea, supusă la întindere, deoarece era una dintre singurele structuri care leagă corpul și brațul drept rămase intacte”, a spus el, potrivit Telegraph.

„Transferul greutății corporale la brațe este probabil să fi cauzat întinderea arterei subclaviei drepte. Transferarea greutății picioarelor ar inversa această întindere. Acest lucru ar face ca această arteră întinsă să se miște pe suprafața coastei cu fiecare respirație, iar partea inferioară ar fi supusă frecării.

Această lucrare postulează că, în decurs de trei ore, artera subclavie a devenit abrazivă, rănită și peretele ei s-a erodat, până când, în cele din urmă, artera s-a rupt și a urmat sângerare abundentă”, a adăugat Prof. Pullicino.