„Am creat o clonă AI a lui Iisus” – ce-a descoperit „robotul” educat doar cu Biblia

„Am creat o clonă AI a lui Iisus” – ce-a descoperit „robotul” educat doar cu Biblia

Un algoritm de inteligență artificială educat doar pe baza scripturilor propune o nouă perspectivă interesantă asupra Bibliei.

Proiectul, supranumit „AI Jesus” de către inginerul și cercetătorul în fizică cuantică George Davila Durendal, este un algoritm de procesare a limbajului, care a fost instruit exclusiv pe versiunea Bibliei regelui Iacbo I, potrivit unei postări intitulată „Am creat o clonă AI a lui Iisus”pe blogul lui Durendal. Textul algoritmic de 30.000 de cuvinte include o brutalitate reală în stilul Vechiului Testament.

Algoritmul lui Durendal a scris scripturile despre trei subiecte: „ciuma”, „Cezar” și „sfârșitul zilelor”. Nu este surprinzător că lucrurile au luat o întorsătură sumbră. Textul complet are și erori specifice textelor scrise de AI, cum ar fi extrasele în care peste jumătate dintre substantive sunt „Lord”. Însă unele pasaje sunt mai coerente și se citesc ca niște profeții bizare pentru sfârșitul lumii.

Probabil cărțile sfinte ale viitorului vor fi scrise de microcipuri

De exemplu, din secțiunea de ciumă: „Oh, Domnul oștirilor, Dumnezeul lui Israel; Când au văzut îngerul Domnului mai presus de toți frații care erau în pustiu, iar soldații profeților se vor rușina de oameni!”.

Comparativ cu algoritmii sofisticați de inteligență artificială de scriere ai textului precum GPT-2 și GROVER, AI Jesus dă un pas înapoi. Dar, din nou, nu putem da vin ape un algoritm care cunoaște doar scripturile vechi de secole sau pentru că a folosit excesiv cuvântul „Domnul”.

De altfel, erorile algoritmice nu fac cu nimic mai puțin interesant de citit interpretarea, cum ar fi acest lucru bizar din secțiunea de la sfârșitul zilelor: „Și le-a spus: Plecați pentru el și vedeți gura tuturor iertărilor morții!“. Puțin înfricoșător, trebuie să recunoaștem.

Dacă Dumnezeu l-a creat pe om sau alte entități, eventual extraterestre, ar putea fi un subiect al dezbaterii veșnice. Dar ceea ce cu siguranță nu poate fi dezbătut este crearea de către om a unui algoritm de inteligență artificială care-l întruchipează pe Iisus.

Poate că multe mii de ani de acum roboții sau extratereștrii care probabil ne vor lua locul, vor da peste aceste texte așa cum facem noi azi cu cărțile sfinte. Ar fi o întorsătură cel puțin interesantă.