De ce sărbătorim, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie: probabil, Iisus nu s-a născut în decembrie

De ce sărbătorim, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie: probabil, Iisus nu s-a născut în decembrie

Potrivit tradiției populare, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie pentru a onora nașterea lui Iisus. Cu toate acestea, nu există înregistrări în Biblie sau în altă parte care să sugereze că Iisus s-a născut, de fapt, la această dată, ceea ce ridică întrebarea importantă – de ce este sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie?

De fapt, selecția acestei date își are rădăcina atât în ​​tradițiile persane, cât și în cele păgâne.

Probabil că Iisus nu s-a născut în decembrie. Există o serie de motive care să sugereze că Iisus probabil nu s-a născut în decembrie.

În primul rând, Luca 2:8 afirmă că în noaptea nașterii lui Iisus „erau în aceeași țară păstori care locuiau pe câmp și păzeau noaptea peste turma lor”. Mulți cercetători sunt de acord că acest lucru ar fi fost puțin probabil în decembrie, deoarece păstorii și-ar fi ținut turma sub acoperire în timpul lunilor reci de iarnă.

Mulți cercetători au afirmat că păstorii nu și-ar veghea turma peste noapte în decembrie, ci le-ar ține sub acoperire.

În al doilea rând, este scris în Biblie că Iosif și Maria au călătorit la Betleem pentru a se înregistra într-un recensământ roman (Luca 2:1-4). Cu toate acestea, astfel de recensăminte nu au fost făcute iarna, când temperaturile scădeau adesea sub punctul de îngheț și drumurile erau în stare proastă.

Dar sărbătorile păgâne aveau loc în acel moment.

De ce sărbătorim Crăciunul în decembrie

Deoarece pare puțin probabil ca Iisus să se fi născut pe 25 decembrie, se ridică întrebarea logică de ce este sărbătorit Crăciunul în această dată. Răspunsul trimite înapoi la sărbătorile păgâne care au avut loc în jurul solstițiului de iarnă. Două sărbători au avut loc în special în jurul datei de 25 decembrie – Saturnalia și ziua de naștere a zeului soare, Mithra.

Festivalul Saturnalia a început pe 17 decembrie și s-a extins ulterior cu festivități până pe 25 decembrie. A plătit un omagiu lui Saturn, zeul agricol al semănăturii și a fost asociat cu reînnoirea luminii și venirea noului an. Sărbătoarea a fost sărbătorită cu un sacrificiu în Templul lui Saturn, urmat de un banchet public și cadouri private, petreceri continue și o atmosferă de carnaval.

A fost ziua de naștere a lui Mithra. Se crede că adepții cultului lui Mithras (Mithra), care a devenit popular în rândul militarilor din Imperiul Roman din secolele I-IV d.Hr., și-au sărbătorit ziua de naștere pe 25 decembrie, care era cea mai sfântă zi a anului pentru mulți romani.

Închinarea zeului soarelui, Mithra (proto-indo-iranian „Mitra”), își are originea în Persia, din jurul secolului al VI-lea î.Hr., și a fost ulterior adaptată în Grecia antică ca „Mithras”. Cea mai populară ipoteză este că soldații romani au întâlnit această religie în timpul excursiilor militare în Persia.

Deși este acceptat că Anul Nou Mitraic și ziua de naștere a lui Mithras pe 25 decembrie au fost sărbătorite ca parte a festivalului Roman Natalis Invicti, unii cercetători au susținut că Natalis Invicti a fost o sărbătoare generală a soarelui și nu era specifică Misterelor lui Mithras. Cu toate acestea, este clar că 25 decembrie a fost o zi importantă pentru romani și se învârtea în jurul unei sărbători a soarelui.

Fuziunea păgân-creștină sau de ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie. Când regele Constantin s-a convertit la creștinism în secolul al IV-lea, avea în față o provocare destul de mare în ceea ce privește convertirea unui imperiu plin de păgâni. Prin urmare, s-a decis să se sărbătorească nașterea lui Iisus la o dată care era deja sacră conform tradițiilor păgâne.

Deci, ca un compromis cu păgânismul și în încercarea de a da sărbătorilor păgâne semnificație creștină, s-a decis pur și simplu ca ziua de naștere a Dumnezeului Soare să fie și ziua de naștere a Fiului lui Dumnezeu. Enciclopedia Catolică citează un creștin timpuriu spunând: „O, cât de minunat s-a comportat Providența că în ziua aceea în care s-a născut acel Soare… Hristos trebuia să se nască”.

Citește și:
Etichete: