Ești patron și n-ai bani? Nicio problemă, îți dă statul. Guvernul deblochează bugetul și curg miliardele pentru firme, cine primește banii

de: Mădălina Bahrim
29 06. 2022

Mediul privat românesc se confruntă cu provocări financiare fără precedent în ultimul deceniu și jumătate. De la criza financiară din 2008, patronii n-au mai resimțit atât de multă presiune pe afacerile și bugetele lor. Din fericire, Guvernul intervine și anunță noi forme de sprijin pentru companiile românești.

În încercarea de a sprijini firmele să depășească perioada dificilă din acest moment, marcată de scumpiri masive, presiuni pe lanțurile internaționale de aprovizionare și alte probleme generate de războiul din Ucraina, Executivul de la București a anunțat că a prelungit până la finalul anului Programul IMM INVEST PLUS.

Programul, care include IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION, RURAL INVEST, este bazat pe Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei (2022/C131/01).

”Am prelungit până la sfârșitul anului programele prin care mediul de afaceri beneficiază de un plafon total al garanțiilor de 7.500.000.000 lei și de un buget al granturilor de maxim 900,68 milioane lei, echivalentul în lei a aproximativ 182,15 milioane euro, pentru ca cei 10.704 de beneficiari să aibă acces la finanțare, pentru a putea continua activitatea. Ne respectăm angajamentul de a fi alături de antreprenorii din România și de a-i răsplăti pentru determinarea de a-și dezvolta afacerile, chiar și în momente dificile.” , a declarat dl Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Programul IMM INVEST PLUS va putea fi accesat până la 31 decembrie 2022, iar plata dobânzilor se va face în maximum 13 luni de la data acordării creditului. Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor sau a liniilor de credit pentru capital de lucru durata maximă a finanţărilor este de 36 luni, fără posibilitatea de prelungire.

Mediul de business are nevoie acută de bani. Patronii pun lacătul pe ușă, parcă a revenit criza din 2008

Prelungirea programului este cât se poate de benefică pentru mediul privat, dacă ținem cont de faptul că asistăm la un val de firme care pun lacătul pe ușă. De trei ani de zile în România nu s-a mai înregistrat un volum atât de mare de firme care închid!

40.760 de firme au dispărut din mediul privat autohton după primele patru luni din an. Vorbim despre o cifră cu 3.721 mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului 2021.

În perioada ianuarie-aprilie 2022, 1008 firme din comerț și construcții au intrat în insolvență (+61 față de ian-apr. 2021), 8390 au fost radiate (+349), 4302 au fost dizolvate (+711) și 1729 și-au suspendat activitatea (+265).

Cele mai multe firme cu probleme au fost în comerț – 11.568, iar cea mai întâlnită decizie a fost de a radia business-ul. În construcții, numărul firmelor în dificultate, închise, radiate, cu activitatea suspendată sau în insolvență a atins 3861.