Epidemia de singurătate: roboți, prieteni cu vârstnicii
Peste opt sute de noi prieteni roboți se îndreaptă către noile lor case, ca însoțitori ai vârstnicilor din New York.
Revista Smithsonian a raportat săptămâna trecută că boții, numiți ElliQ, au fost concepuți pentru a ajuta persoanele de peste 65 de ani care trăiesc singure. La fel ca Siri și Alexa, ElliQ poate răspunde la întrebări, poate să poarte discuții mici, să stabilească mementouri și multe altele.
„Multe caracteristici ne-au atras la ElliQ —este un instrument proactiv, își amintește interacțiunile cu individul, se concentrează pe sănătate și bunăstare, reducerea stresului, somn, hidratare etc”, spune Greg Olsen, director al Oficiului de Stat din New York pentru the Aging.
„Se concentrează pe ceea ce contează pentru indivizi: amintiri, validarea vieții, interacțiunile cu prietenii și familiile și promovează starea generală de sănătate și bunăstare”.
Roboți terapeuți pentru bătrâni
Desigur, singurătatea este o epidemie pentru bătrâni. Un briefing de presă NYSOFA despre roboți publicat luna trecută a estimat că consecințele asupra sănătății ale singurătății și izolării sunt echivalente cu fumatul aproape a unui pachet de țigări zilnic, iar aceasta este o realitate zilnică sumbră pentru mulți dintre bătrânii Americii.
Desigur, există multe moduri în care membrii familiei și comunității pot sprijini un bătrân singuratic fără asistentul unui robot, de la a începe noi hobby-uri cu ei până la a le cere să învețe o nouă abilitate.
Este ușor de imaginat că ElliQ va oferi ajutor și confort bătrânilor singuri, dar îți lași propria sănătate mintală în sarcina lui Siri și Alexa? A vorbi cu vecinii noștri și a le cere angajaților orașului să se angajeze în controale de bunăstare este cu siguranță mai eficient și posibil chiar mai puțin costisitor.
Banii cheltuiți pe opt sute de roboți nu ar fi putut fi dați unor oameni reali pentru a avea interacțiuni umane reale cu bătrânii noștri?