VIDEO Cum ajută roboții bătrânii la treburile casnice

VIDEO Cum ajută roboții bătrânii la treburile casnice

Toyota Research Institute (TRI) tocmai a dezvăluit o serie de roboți care sunt meniți să ajute persoanele în vârstă să gestioneze treburile casnice, care altfel le-ar putea da bătăi de cap.

Dar roboții, care sunt meniți să fie o demonstrație a noii tehnologii, mai degrabă decât un produs comercial, nu sunt tocmai practice, relatează The Verge. De exemplu, un „robot portant” construit pentru a încărca o mașină de spălat vase pare a fi mai potrivit pentru construirea mașinilor: este un braț gigantic de robot care atârnă de un set de șine încorporate în tavan. Cu toate acestea, deși s-ar putea să nu fie grozav pentru casa bunicului, există o tehnologie sofisticată acolo.

Cum ar putea roboții să ne ușureze munca în sarcinile domestice

Gramps probabil nu face parte din estetica liniei de asamblare, așa că TRI a construit un robot mai umanoid care face aceleași lucruri, cum ar fi apucarea plăcilor și curățarea suprafețelor. Poate sună banal, dar se întâmplă lucruri grozave, cum ar fi mâinile robotice umplute cu aer care pot manipula obiecte delicate și capacitatea de a învăța urmărind oamenii cum fac sarcinile cu controlerele VR în mână.

„Roboții pe care îi vedeți astăzi sunt prototipuri pentru a accelera cercetarea noastră, dar nu vor fi transformați în produse, cel puțin nu în curând”, a declarat pentru TechRepublic vicepreședintele de robotică TRI, Max Bajracharya.

În timp ce acești roboți s-ar putea să nu-și găsească drumul în casele noastre prea curând, proiectele viitoare orientate în jurul nevoilor umane s-ar putea materializa mai repede decât ne-am aștepta, raportează The Verge.

„Înseamnă construirea unei tehnologii care să ne permită să continuăm să trăim și să lucrăm și să relaționăm între noi ca și cum am fi mai tineri, fără griji și lăsând treaba în seama roboților”, a declarat Gill Pratt, CEO al TRI, pentru IEEE Spectrum.

 

Citește și: