Elon Musk vrea să-și anuleze sancțiunea de 20 de milioane de dolari către Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare

de: Ozana Mazilu
10 03. 2022

Elon Musk nu se dă înapoi în campania sa împotriva Securities and Exchange Commission (SEC).

Conform Ars Technica, șeful Tesla a cerut unei instanțe federale să rezilieze sancțiunea sa de 20 de milioane de dolari față de Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare în 2018, din cauza afirmațiilor că autoritatea de reglementare l-a presat să ajungă la un acord și și-a depășit limitele. Musk s-a simțit „forțat” să semneze decretul de consimțământ într-un moment în care sănătatea financiară a companiei Tesla era în pericol, potrivit memorandumului de lege transmis instanței. Executivul EV a insistat, de asemenea, într-o declarație, că a spus adevărul în tweet-uri, în centrul disputei – el a susținut că într-adevăr se gândea să preia Tesla în privat și că și-a asigurat finanțare.

Musk a caracterizat, de asemenea, abordarea SEC drept „abuz guvernamental”. Oficialii se presupune că foloseau această înțelegere pentru a asigura dreptul la libertatea de exprimare a Primului Amendament al lui Musk, cerându-i să treacă tweet-urile printr-un monitor aprobat care va stabili ce ar putea spune. SEC a făcut, de asemenea, conformitatea „mai oneroasă” decât a cerut inițial acordul, a susținut avocatul lui Musk. Se presupune că respectiva Comisie a interpretat decretul de consimțământ ca acordând competențe pe care nu le avea anterior, lăsându-i să emită citații și, în alt mod, să efectueze „investigații fără sfârșit”.

Elon Musk, în dezacord cu SEC

Musk a cerut, de asemenea, un ordin care să stabilească că o citație din noiembrie 2021 privind acuzațiile de tranzacționare a informațiilor privilegiate a depășit autoritatea SEC și a fost emisă cu „rea-credință”. Sondajul Twitter în cauză a fost menit doar să adune informații, a susținut Musk, și nu o dezvăluire a informațiilor pe care executivul ar trebui să le raporteze SEC. Comisia investighează, de asemenea, dacă fratele lui Musk, Kimbal, era conștient de sondaj când a vândut acțiunile Tesla cu o zi mai devreme.

Antreprenorul s-a luptat în mod obișnuit cu SEC. El a “tachinat” agenția la doar câteva zile după ce a anunțat înțelegerea din 2018 și a declarat că poate scrie pe Twitter ceea ce își dorește. Cel mai recent, el și Tesla au acuzat SEC că a organizat o „campanie de hărțuire” pentru a-și înăbuși criticile la adresa guvernului. Cei doi au susținut că SEC nu ar putea emite citații fără a necesita aprobarea instanței.

Cu toate acestea, Musk ar putea să nu vrea să se bazeze pe victorie. Instanța a respins cererile anterioare, argumentând că nu erau suficient de specifice. Acest ultim efort este mai concentrat, dar depinde și de faptul că instanța acceptă versiunea lui Musk a evenimentelor – și acest lucru este departe de a fi garantat.