Elon Musk întinde o mână de ajutor Ucrainei: SpaceX tocmai și-a mutat sateliții Starlink

Elon Musk întinde o mână de ajutor Ucrainei: SpaceX tocmai și-a mutat sateliții Starlink

Starlink este o rețea de sateliți plasați în spațiu de SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru a facilita accesul la internet fără fire, iar miliardarul a decis să-i mute deasupra Ucrainei, a cărei conectivitate online a fost grav afectată de războiul cu Rusia.

Cele câteva mii se sateliți din rețeaua Starlink sunt meniți să faciliteze accesul la internet într-o mână de țări occidentale, având în vedere că proiectul are doar câțiva ani pe piață, iar numărul lor trebuie să crească semnificativ pentru a oferi o acoperire globală. Tocmai din acest motiv, SpaceX a trebuit să-și relocheze fizic sateliții deasupra Ucrainei pentru a compensa întreruperile conectivității la internet provocate de armata rusă. Măsura a fost luată după ce prim-vicepremierul Ucrainei a făcut un apel pe Twitter la Elon Musk pentru un astfel de gest.

Elon Musk a răspuns la apelul Ucrainei

”@elonmusk, în timp ce încerci să colonizezi Marte, Rusia încearcă să ocupe Ucraina! În timp ce rachetele tale aterizează cu succes din spațiu, rachetele rusești atacă civilii ucrainieni!”, a postat pe Twitter Mykhailo Fedorov, care ocupă și funcția de Ministru al Transformării Digitale în Ucraina.

Doar câteva ore au fost suficiente pentru ca Elon Musk să răspundă apelului din partea autorităților ucrainiene. ”Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale [pentru a-l accesa n.r.] sunt pe drum.”, a răspuns șeful SpaceX.

Ca referință, conectivitatea la internet a fost afectată în regiunile de sud și est ale Ucrainei, unde lupta pentru a ține piept avansului forțelor rusești a fost mai dură.

Este important de reținut că nu oricine poate profita de internetul oferit de cei aproximativ 2000 de sateliți care fac parte la această oră din rețeaua Starlink. Accesul implică achiziția unui pachet de aproximativ 500 de dolari, format dintr-un router și o antenă, la care se adaugă un abonament de aproximativ 100 de dolari pe lună pentru viteze între 5 și 30Mbps. Cel mai probabil, în aceste circumstanțe extraordinare, plata abonamentului nu va fi necesară pentru Ucrainieni. Pe de altă parte, celelalte echipamente sunt indispensabile.